kotlety z kurczaka i wołowiny

danie mięsne, które pasuje do każdego przystawki! Kotlety z kurczaka i wołowiny to optymalne połączenie zdrowej wołowiny i delikatnego, miękkiego mięsa z kurczaka. Mielony w maszynce do mięsa wyróżnia się delikatną konsystencją, niesamowitym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Podstawowy zestaw produktów pozwoli Ci przygotować pyszny obiad dla dorosłych i dzieci.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 13 % 4 g
197 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak usmażyć kotlety z kurczaka i wołowiny?

weź gotowe mięso mielone na kotlety. Jeśli nie można było wcześniej kupić mięsa mielonego, łatwo jest zrobić to sam, jeśli masz maszynkę do mięsa. Aby to zrobić, dokładnie umyj miąższ wołowy i usuń duże, szorstkie filmy i żyły. Pokrój na porcje do zmielenia w maszynce do mięsa. Przełóż przez nią mięso dwa razy, za pierwszym razem używając rusztu z większymi otworami, a za drugim razem mniejszego (średnia średnica).

mięso z kurczaka, uwolnione z folii i skóry, również posiekaj (możesz raz, ponieważ kurczak jest delikatniejszy niż wołowina). Połącz oba rodzaje mięsa mielonego we wspólnej misce.

namocz Bochenek (najlepiej nieświeży i bez skórki) w mleku lub wodzie. Napełnij go całkowicie płynem i pozostaw do pęcznienia. Masa chlebowa powinna stać się miękka i lepka.

cebulę i czosnek obrać i dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem. Zmiel w dowolny dogodny sposób. Możesz pokroić nożem w drobną kostkę. Możesz także użyć blendera lub przejść przez maszynę do mięsa wraz z mięsem.

przełóż namoczony Bochenek przez maszynę do mięsa po produktach mięsnych i dodaj do wspólnej miski. Tam wyślij jajko kurze i ulubione przyprawy. Oprócz klasycznych-soli i mielonego czarnego pieprzu - możesz dodać mieszankę suchych ziół lub specjalną przyprawę. Masę kotletową dobrze zagnieść i ubić na powierzchni stołu lub deski do krojenia.

wlej zimną wodę do talerza, namocz w nim ręce i podziel całe mięso mielone na osobne porcje - przyszłe kotlety. Kontynuując zwilżanie rąk, uformuj kulki i nadaj kotletom pożądany kształt. Mogą być okrągłe, owalne lub z jednym spiczastym końcem.

rozgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca. Smaż każdy kotlet na gorącej patelni na złoty kolor z obu stron.

podawaj kotlety z kurczaka i wołowiny na gorąco z ulubionym dodatkiem i sosem. Gotowane ziemniaki, wszelkie zboża i makaron są idealne.

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, aby kotlety okazały się bardziej soczyste i zachowały więcej przydatnych składników odżywczych.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy