skład / składniki
metoda gotowania
jak usmażyć kotlety z kurczaka i wołowiny?
weź gotowe mięso mielone na kotlety. Jeśli nie można było wcześniej kupić mięsa mielonego, łatwo jest zrobić to sam, jeśli masz maszynkę do mięsa. Aby to zrobić, dokładnie umyj miąższ wołowy i usuń duże, szorstkie filmy i żyły. Pokrój na porcje do zmielenia w maszynce do mięsa. Przełóż przez nią mięso dwa razy, za pierwszym razem używając rusztu z większymi otworami, a za drugim razem mniejszego (średnia średnica).
mięso z kurczaka, uwolnione z folii i skóry, również posiekaj (możesz raz, ponieważ kurczak jest delikatniejszy niż wołowina). Połącz oba rodzaje mięsa mielonego we wspólnej misce.
namocz Bochenek (najlepiej nieświeży i bez skórki) w mleku lub wodzie. Napełnij go całkowicie płynem i pozostaw do pęcznienia. Masa chlebowa powinna stać się miękka i lepka.
cebulę i czosnek obrać i dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem. Zmiel w dowolny dogodny sposób. Możesz pokroić nożem w drobną kostkę. Możesz także użyć blendera lub przejść przez maszynę do mięsa wraz z mięsem.
przełóż namoczony Bochenek przez maszynę do mięsa po produktach mięsnych i dodaj do wspólnej miski. Tam wyślij jajko kurze i ulubione przyprawy. Oprócz klasycznych-soli i mielonego czarnego pieprzu - możesz dodać mieszankę suchych ziół lub specjalną przyprawę. Masę kotletową dobrze zagnieść i ubić na powierzchni stołu lub deski do krojenia.
wlej zimną wodę do talerza, namocz w nim ręce i podziel całe mięso mielone na osobne porcje - przyszłe kotlety. Kontynuując zwilżanie rąk, uformuj kulki i nadaj kotletom pożądany kształt. Mogą być okrągłe, owalne lub z jednym spiczastym końcem.
rozgrzej patelnię olejem roślinnym, aż będzie gorąca. Smaż każdy kotlet na gorącej patelni na złoty kolor z obu stron.
podawaj kotlety z kurczaka i wołowiny na gorąco z ulubionym dodatkiem i sosem. Gotowane ziemniaki, wszelkie zboża i makaron są idealne.
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, aby kotlety okazały się bardziej soczyste i zachowały więcej przydatnych składników odżywczych.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g