skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw wołowy na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Wołowina jest potrzebna w postaci miąższu bez kości. Umyj ząbki czosnku, nie obierz łuski. Jeśli chcesz, możesz użyć Nie pojedynczych goździków, ale całej małej główki czosnku, którą również należy obrać z górnej cienkiej łuski i dokładnie spłukać.
Krok 2:
Umyj wołowinę, pokrój w średnią kostkę. Miałem już pokrojony gulasz wołowy.
Krok 3:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody i osusz. Lepiej jest wziąć ryż specjalny do pilawu. Nie gotuje się.
Krok 4:
Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Wyczyść cebulę. W razie potrzeby możesz użyć cebuli jako całości, tak jak ja, lub pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z marchewką(Krok 6).
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż marchewki i smaż przez 5-6 minut. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę, dodaj ją razem z marchewką.
Krok 7:
Dodaj wołowinę i smaż, mieszając, na złoty kolor, około 10 minut.
Krok 8:
Wlej szklankę wrzącej wody. Posyp mięso przyprawami pilaw, solą i pieprzem.
Krok 9:
Zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso przez 20-25 minut pod przykryciem, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
Krok 10:
Dodaj umyty ryż. Nie trzeba mieszać z wołowiną, kasza powinna znajdować się na mięsie.
Krok 11:
Wlej pozostałe 500 ml gorącej wody, włóż całą cebulę do ryżu, jeśli nie dodałeś jej wcześniej w postaci posiekanej, a także całe ząbki czosnku. Lekko sól i pieprz.
Krok 12:
Dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj pilaw, aż ciecz całkowicie odparuje. Usuń gotowy pilaw z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10 minut.
Krok 13:
Ułóż gotowy pilaw na talerzach, w razie potrzeby posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g