pilaw wołowy na patelni

szybko! Idealne danie rodzinne na obfity lunch lub kolację. Przygotowanie tego pilawu wołowego na patelni zajmie nie więcej niż godzinę, co jest Świetne dla tych, którzy wolą gotować szybko. Zrób to raz, a przepis na pewno będzie twoim ratownikiem! Można zamrozić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 54 % 14 g
128 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw wołowy na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Wołowina jest potrzebna w postaci miąższu bez kości. Umyj ząbki czosnku, nie obierz łuski. Jeśli chcesz, możesz użyć Nie pojedynczych goździków, ale całej małej główki czosnku, którą również należy obrać z górnej cienkiej łuski i dokładnie spłukać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, pokrój w średnią kostkę. Miałem już pokrojony gulasz wołowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody i osusz. Lepiej jest wziąć ryż specjalny do pilawu. Nie gotuje się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyczyść cebulę. W razie potrzeby możesz użyć cebuli jako całości, tak jak ja, lub pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z marchewką(Krok 6).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż marchewki i smaż przez 5-6 minut. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę, dodaj ją razem z marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wołowinę i smaż, mieszając, na złoty kolor, około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej szklankę wrzącej wody. Posyp mięso przyprawami pilaw, solą i pieprzem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso przez 20-25 minut pod przykryciem, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj umyty ryż. Nie trzeba mieszać z wołowiną, kasza powinna znajdować się na mięsie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej pozostałe 500 ml gorącej wody, włóż całą cebulę do ryżu, jeśli nie dodałeś jej wcześniej w postaci posiekanej, a także całe ząbki czosnku. Lekko sól i pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez 10-15 minut. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj pilaw, aż ciecz całkowicie odparuje. Usuń gotowy pilaw z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż gotowy pilaw na talerzach, w razie potrzeby posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy