kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

soczyste i apetyczne kotlety z aromatycznym sosem! Przepis na kotlety ziemniaczane jest bardzo prosty, więc początkujący kucharze mogą je z powodzeniem przygotować. Spróbuj zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, popularnym ukraińskim jedzeniem.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 51 % 18 g
198 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

; jak zrobić kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym? Umyj ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przetrzyj gorące ziemniaki przez sito i wymieszaj z żółtkami. Z powstałego mielonego ziemniaka uformuj kotlety, zwiń je w bułkę tartą i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. Następnie podgrzewaj kotlety w piekarniku przez około 10 minut. Suszone grzyby moczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny i gotować bez soli w tej samej wodzie. Mąkę podawać w połowie normy masła, lekko schłodzić i rozcieńczyć 2 szklankami bulionu grzybowego. Gotuj sos na małym ogniu przez 20 minut. Smażyć posiekaną cebulę na pozostałym maśle. Następnie dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Grzyby i cebulę posolić i gotować przez 15 minut. Podawaj placki ziemniaczane z sosem grzybowym. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy