skład / składniki
gotowanie krok po kroku
; jak zrobić kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym? Umyj ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przetrzyj gorące ziemniaki przez sito i wymieszaj z żółtkami. Z powstałego mielonego ziemniaka uformuj kotlety, zwiń je w bułkę tartą i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. Następnie podgrzewaj kotlety w piekarniku przez około 10 minut. Suszone grzyby moczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny i gotować bez soli w tej samej wodzie. Mąkę podawać w połowie normy masła, lekko schłodzić i rozcieńczyć 2 szklankami bulionu grzybowego. Gotuj sos na małym ogniu przez 20 minut. Smażyć posiekaną cebulę na pozostałym maśle. Następnie dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Grzyby i cebulę posolić i gotować przez 15 minut. Podawaj placki ziemniaczane z sosem grzybowym. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g