makrela z czosnkiem, papryką i koncentratem pomidorowym

miłośnicy ryb będą zachwyceni! Proste, szybkie i oryginalne! Jesteśmy coraz bardziej przyzwyczajeni do jedzenia wędzonej makreli, uwielbiamy ten wspaniały zapach wędzonej ryby, który tak cieszy nos. Dziś spróbujemy ugotować makrelę według nieco nietypowego przepisu kulinarnego. Zrobimy to smażone.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 24 % 7 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

W przypadku tego dania radziłbym wziąć natychmiast filet, a nie całą rybę, aby złagodzić problemy z czyszczeniem ryb. Filety rybne należy dokładnie natrzeć solą, czarnym pieprzem i estragonem mielonym. Zasadniczo można wymieszać wszystkie trzy składniki wcierania z odrobiną octu, aby uzyskać mocniejszy smak. Kiedy skończysz z rybą, oczyść i umyj młody czosnek i drobno posiekaj. 
W następnym kroku weź paprykę opłucz ją i usuń z niej wszystkie nasiona i rdzeń, a miąższ pokrój w małe, zgrabne kostki.
następnie wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż czosnek, pieprz wraz z koncentratem pomidorowym. Smażyć, aż czosnek pokryje się złotobrązową skórką. Gdy to się stanie, umieść tam filety rybne gotuj przez kolejne 15 minut pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu. Czasami zaleca się dodanie odrobiny wody, aby ryba nie wyschła. Jeśli uznasz to za stosowne, możesz dodać trochę. Gdy jedzenie jest gotowe, można je podawać przyozdobione natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy