placki z cukinii i ziemniaków

placki-smaczne i wszechstronne, na śniadanie lub lunch. Cudowna pora roku to lato! Warzywa zasiane w domkach letniskowych i ogrodach warzywnych - smaczne, zdrowe, naturalne! Och-bardzo smaczne jedzenie-placki z cukinii z ziemniakami, marchewką i serem suluguni. Ogólnie polizasz palce)
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 52 % 13 g
141 kcal
IG: 77 / 0 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?Przygotuj produkty i zacznij przygotowywać nasze danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zetrzyj marchewkę na grubej tarce - możesz ją zetrzeć na małej, ale w tym naczyniu lubię ją bardziej w tej formie. Ze względów estetycznych nie wpływa to w żaden sposób na smak potrawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cukinię i zetrzyj na drobnej tarce. Oczywiście najlepiej jest użyć młodej cukinii bez nasion, w innym przypadku nasiona i całą miazgę należy usunąć, po pocięciu cukinii wzdłuż na 2 połówki. Musisz także obrać ziemniaki i drobno je zetrzeć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Suluguni pokroić w słomę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie powyższe składniki (marchew, cukinia, ziemniaki i ser) w głębokim i wygodnym pojemniku o odpowiedniej wielkości. Ubij 2 jajka, dodaj sól i przyprawy do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Powinniśmy mieć płynne ciasto, które można pozostawić na chwilę do odpoczynku. W niektórych przypadkach dodaję posiekaną zieleninę koperkową - nie zaszkodzi w tym naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz patrzymy, jak usmażyć placki z cukinii i ziemniaków? Aby to zrobić, rozgrzej olej roślinny na patelni i łyżką ułóż ciasto w kształcie tortilli. Zrób średni ogień i smaż półfabrykaty z jednej strony przez około 5-7 minut. Odwróć na drugą stronę, przykryj patelnię, aby marchewka nie pozostała rozmoczona i niepotrzebnie chrupiąca, i usmaż placki, aż będą ugotowane. Wyjmij pierwszą partię z patelni i usmaż następną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe placki można położyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Okazuje się, że jest dużo naleśników-wystarczy na kilka porcji!

podawaj takie naleśniki bardzo dobrze z pomidorami i świeżymi liśćmi sałaty. Możesz też przygotować dla nich prosty i pyszny sos. Do dressingu wymieszaj śmietanę z majonezem (w stosunku 2:1) i dodaj świeży posiekany czosnek. Smakowity. Życzę wszystkim smacznego i dobrego nastroju!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy