skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?Przygotuj produkty i zacznij przygotowywać nasze danie.
Krok 2:
Obierz i zetrzyj marchewkę na grubej tarce - możesz ją zetrzeć na małej, ale w tym naczyniu lubię ją bardziej w tej formie. Ze względów estetycznych nie wpływa to w żaden sposób na smak potrawy.
Krok 3:
Umyj cukinię i zetrzyj na drobnej tarce. Oczywiście najlepiej jest użyć młodej cukinii bez nasion, w innym przypadku nasiona i całą miazgę należy usunąć, po pocięciu cukinii wzdłuż na 2 połówki. Musisz także obrać ziemniaki i drobno je zetrzeć.
Krok 4:
Suluguni pokroić w słomę.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie powyższe składniki (marchew, cukinia, ziemniaki i ser) w głębokim i wygodnym pojemniku o odpowiedniej wielkości. Ubij 2 jajka, dodaj sól i przyprawy do smaku.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Powinniśmy mieć płynne ciasto, które można pozostawić na chwilę do odpoczynku. W niektórych przypadkach dodaję posiekaną zieleninę koperkową - nie zaszkodzi w tym naczyniu.
Krok 7:
Teraz patrzymy, jak usmażyć placki z cukinii i ziemniaków? Aby to zrobić, rozgrzej olej roślinny na patelni i łyżką ułóż ciasto w kształcie tortilli. Zrób średni ogień i smaż półfabrykaty z jednej strony przez około 5-7 minut. Odwróć na drugą stronę, przykryj patelnię, aby marchewka nie pozostała rozmoczona i niepotrzebnie chrupiąca, i usmaż placki, aż będą ugotowane. Wyjmij pierwszą partię z patelni i usmaż następną.
Krok 8:
Gotowe placki można położyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Okazuje się, że jest dużo naleśników-wystarczy na kilka porcji!
podawaj takie naleśniki bardzo dobrze z pomidorami i świeżymi liśćmi sałaty. Możesz też przygotować dla nich prosty i pyszny sos. Do dressingu wymieszaj śmietanę z majonezem (w stosunku 2:1) i dodaj świeży posiekany czosnek. Smakowity. Życzę wszystkim smacznego i dobrego nastroju!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g