skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania tych pysznych grzanek użyjemy wczorajszego bochenka. Powinien być lekko wysuszony, aby gotowe grzanki doskonale zachowały swój kształt.
więc pokrój bochenek na kawałki o grubości około 1-1, 5 centymetra. Osobno wlej mleko do głębokiej miski. Dodaj dwa jajka do mleka i wszystko dobrze wymieszaj. Najwygodniej jest to zrobić trzepaczką.
wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię.
zanurz każdy kawałek bochenka w mieszance jajeczno-mlecznej i umieść na gorącej patelni. Smaż przez kilka minut. Następnie odwróć łopatką. I smaż z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Grzanki powinny być pokryte rumianą, apetyczną skórką po obu stronach.
rozłóż ręcznik papierowy lub serwetki na talerzu. Ułóż gotowe grzanki. Jest to konieczne, aby nadmiar tłuszczu stosował grzanki.
podczas grzanki są gorące posyp je cukrem lub cukrem pudrem na całej powierzchni.
pyszne, rumiane i aromatyczne grzanki są gotowe!
oprócz tych grzanek możesz również polać je skondensowanym mlekiem lub dodatkowo podawać z dżemem, dżemem lub sosem jagodowym.
bardzo smaczne jest spożywanie ich z herbatą, kompotem, mlekiem lub napojem owocowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g