grzanki z jajkiem i cukrem

świetne śniadanie! Jeśli masz wyschnięty wczorajszy lub nawet przedwczoraj bochenek i nie wiesz, co z nim zrobić, to ten przepis na grzanki jest dla ciebie. Takie grzanki z cukrem zawsze były i myślę, że zawsze będą bardzo popularne w wielu rodzinach. Są idealne na niedzielne rodzinne Śniadanie. Możesz je również przygotować jako przekąskę na popołudniową przekąskę lub zabrać ze sobą na łono natury. Biorąc pod uwagę, że są słodkie, dzieci bardzo je lubią. Danie jest bardzo proste, a jego budżet po prostu nie może pomóc. To jeden z tych przepisów, które towarzyszą nam od dzieciństwa. To, co przygotowały dla nas matki i babcie. I to, co teraz gotujemy dla naszych dzieci. I najprawdopodobniej nasze dzieci będą je gotować z przyjemnością. Prostota tego przepisu pozwala również gotować go z dziećmi. Dzieci zawsze lubią pomagać rodzicom w kuchni. A ten przepis, jak sądzę, może być pierwszym kulinarnym arcydziełem dla dzieci.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 40 % 14 g
222 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

do przygotowania tych pysznych grzanek użyjemy wczorajszego bochenka. Powinien być lekko wysuszony, aby gotowe grzanki doskonale zachowały swój kształt.
więc pokrój bochenek na kawałki o grubości około 1-1, 5 centymetra. Osobno wlej mleko do głębokiej miski. Dodaj dwa jajka do mleka i wszystko dobrze wymieszaj. Najwygodniej jest to zrobić trzepaczką.
wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię.
zanurz każdy kawałek bochenka w mieszance jajeczno-mlecznej i umieść na gorącej patelni. Smaż przez kilka minut. Następnie odwróć łopatką. I smaż z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Grzanki powinny być pokryte rumianą, apetyczną skórką po obu stronach.
rozłóż ręcznik papierowy lub serwetki na talerzu. Ułóż gotowe grzanki. Jest to konieczne, aby nadmiar tłuszczu stosował grzanki.
podczas grzanki są gorące posyp je cukrem lub cukrem pudrem na całej powierzchni.
pyszne, rumiane i aromatyczne grzanki są gotowe!
oprócz tych grzanek możesz również polać je skondensowanym mlekiem lub dodatkowo podawać z dżemem, dżemem lub sosem jagodowym.
bardzo smaczne jest spożywanie ich z herbatą, kompotem, mlekiem lub napojem owocowym.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy