skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pierogi z pomidorami na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pierogów z warzywami. Odbywa się to tak, aby później nie rozpraszać się, aby wyjąć coś z lodówki lub z jakiejś półki, wszystko, czego potrzebujesz, będzie już pod ręką, a dzięki temu zaoszczędzisz trochę czasu. Więc zacznijmy.
weź patelnię, wlej bardzo mało oliwy z oliwek, około 0,5 łyżeczki. Możesz gotować na oleju roślinnym, tylko oliwa z oliwek jest przydatna, dlatego jest używana. Za pomocą silikonowej szczotki rozprowadź olej równomiernie na dnie patelni. Umieść patelnię do podgrzania na średnim ogniu. Następnie, gdy patelnia jest podgrzana, umieść pierogi (średniej wielkości)na patelni, zmniejszając trochę ciepło. Wszystkie składniki dodane później smażymy również na ogniu nieco poniżej średniej. Radzę używać nie zakupionych pierogów, ale domowych. Dzięki temu danie okaże się znacznie smaczniejsze, ponieważ na pewno będzie przygotowane z wysokiej jakości składników, a mięso mielone na pewno będzie soczyste (podczas gotowania pierogów dodaję trochę wody do mięsa mielonego). Lub użyj wysokiej jakości półproduktu. W tym przepisie jest to bardzo ważne! W rezultacie danie nie będzie suche. Więc smaż pierogi z obu stron przez 5 minut. Powinny się rozmrozić i tylko lekko się zarumienić, nie smażyć ich mocno, aby ciasto nie wyschło, a następnie nie zepsuło smaku całego dania.
aby nie marnować czasu podczas smażenia pierogów, obierz małą cebulę i pokrój ją w małe kostki. Możesz go pokroić w półpierścienie lub pierścienie, ale lepiej będzie pokroić w kostkę, ponieważ pomidory zostaną pokrojone w ten sposób. Po 5 minutach włóż posiekaną cebulę na patelnię do pierogów, wlej pozostałe 0,5 łyżeczki oleju i kontynuuj smażenie składników przez kolejne 2 minuty, aby cebula stała się przezroczysta, ale pozostała chrupiąca. To najbardziej podoba mi się w tym daniu.
podczas smażenia cebuli umyj i pokrój "mięsisty" pomidor w małe kostki, ale pamiętaj, że pomidory zmniejszają się podczas smażenia, więc nie mielą się zbytnio. Jak tylko pokroisz pomidory, natychmiast wyślij je na patelnię. Teraz kontynuuj gotowanie pierogów przez kolejne 3 minuty, pomidory dadzą sok i dzięki temu pierogi nie będą smażone, ale duszone, więc danie ostatecznie nie będzie suche.
pod koniec gotowania dodaj sól i zmielony czarny pieprz, to klasyczna opcja. Uważaj na sól, ponieważ jest już obecna w mielonych pierogach. Możesz dodać inne przyprawy, ale jest to już ryzykowne, ponieważ należy wziąć pod uwagę, że przyprawy te są łączone ze wszystkimi składnikami. Wymieszaj zawartość patelni i natychmiast podawaj.
jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie, pierogi są soczyste bez suchej smażonej skórki i z dużą ilością duszonych pomidorów i chrupiącej cebuli.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierogi - 255 kcal/100g