kotlety z fileta z dorsza

nie wiesz, co ugotować na obiad? Przygotuj placki rybne! Pikantne placki rybne z filetów z dorsza z pewnością przypadną do gustu wszystkim zgromadzonym przy stole. Delikatne, pachnące, z chrupiącą rumianą skórką - po prostu marzenie smakosza!
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 22 % 8 g
193 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jak zrobić kotlety z fileta z dorsza?

1. Zmiel filet rybny na puree.

2. Posiekaj orzeszki piniowe i pietruszkę w blenderze, dodaj do mielonej ryby.

3. Umieść mieloną rybę w dużej, przestronnej misce.

4. Cebulę obrać, jak tylko to możliwe drobno posiekać i włożyć do mięsa mielonego.

5. Dodaj również bułkę tartą pełnoziarnistą, starty parmezan, rozbij jajko i ułóż kapary.

6. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj powstałe mięso mielone.

7. Zwilż ręce wodą, uformuj małe kotlety (dostałem 12 sztuk z tej ilości mięsa mielonego).

8. Posmaruj każdy kotlet oliwą z oliwek z obu stron, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

jedz dla zdrowia!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy