skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbką drobiową i fasolą? Namocz czerwoną fasolę przez noc w zimnej wodzie. Rano odcedź wodę, przenieś samą fasolę do czystego rondla, zalej czystą wodą, podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, usuń powstałą pianę i gotuj fasolę pod przykryciem na średnim ogniu, aż będzie miękka, około 1,5 godziny.
Krok 2:
Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Połóż posiekaną wątrobę na rozgrzanej patelni, dodaj sól i czarny pieprz do smaku i smaż wątrobę, mieszając łopatką, na dużym ogniu, aż powstanie tostowa skorupa. Ten proces zajmie około 5-6 minut.
Krok 3:
Przenieś smażoną wątróbkę drobiową na papierowe ręczniki i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w duże paski. Na oleju pozostałym po usmażeniu wątroby smażyć cebulę i marchewkę, mieszając szpatułką, przez 4 minuty.
Krok 5:
Przenieś wątróbkę drobiową do głębokiej salaterki, dodaj gotowaną czerwoną fasolę, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i schłodzoną smażoną cebulę i marchewkę. Dodaj majonez do sałatki, sól, pieprz i wymieszaj.
jeśli nie ma czasu na gotowanie czerwonej fasoli, możesz użyć puszki, spuszczając płyn spod fasoli. Okazuje się bardzo smaczny, ponieważ fasola w puszkach jest znacznie bardziej miękka i delikatna.
wielu nie lubi podrobów. Następnie w tym przypadku możesz użyć gotowanego fileta z kurczaka. Tak więc sałatka okaże się zdrowsza i mniej tłusta, ponieważ gotowany kurczak weźmie na siebie część oleju z podsmażonych warzyw.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g