Sałatka z wątróbką drobiową i fasolą

z dostępnych produktów, obfite, smaczne i proste. Sałatka z wątróbką drobiową i fasolą może z łatwością zastąpić obiad lub lunch, a jeśli wcześniej ugotujesz fasolę, jej przygotowanie zajmie bardzo mało czasu. Taka sałatka jest dobra w wersji chudej, bez wątroby.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 19 % 7 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbką drobiową i fasolą? Namocz czerwoną fasolę przez noc w zimnej wodzie. Rano odcedź wodę, przenieś samą fasolę do czystego rondla, zalej czystą wodą, podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, usuń powstałą pianę i gotuj fasolę pod przykryciem na średnim ogniu, aż będzie miękka, około 1,5 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Połóż posiekaną wątrobę na rozgrzanej patelni, dodaj sól i czarny pieprz do smaku i smaż wątrobę, mieszając łopatką, na dużym ogniu, aż powstanie tostowa skorupa. Ten proces zajmie około 5-6 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś smażoną wątróbkę drobiową na papierowe ręczniki i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w duże paski. Na oleju pozostałym po usmażeniu wątroby smażyć cebulę i marchewkę, mieszając szpatułką, przez 4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś wątróbkę drobiową do głębokiej salaterki, dodaj gotowaną czerwoną fasolę, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i schłodzoną smażoną cebulę i marchewkę. Dodaj majonez do sałatki, sól, pieprz i wymieszaj.

jeśli nie ma czasu na gotowanie czerwonej fasoli, możesz użyć puszki, spuszczając płyn spod fasoli. Okazuje się bardzo smaczny, ponieważ fasola w puszkach jest znacznie bardziej miękka i delikatna.

wielu nie lubi podrobów. Następnie w tym przypadku możesz użyć gotowanego fileta z kurczaka. Tak więc sałatka okaże się zdrowsza i mniej tłusta, ponieważ gotowany kurczak weźmie na siebie część oleju z podsmażonych warzyw.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy