klasyczny sos carbonara

włoski sos sprawi, że zwykły makaron będzie nieodpartym daniem. Klasyczny sos carbonara to urok, to wyrafinowanie, to Włochy! Parmezanu nie należy zastępować żadnym innym serem, zniekształci to smak gotowego dania. Do tego przepisu najlepiej wybrać makaron fettuccine lub tagliatelli, ponieważ szczególnie dobrze wchłaniają SOS. Makaronu po ugotowaniu nie należy jak zwykle myć w zimnej wodzie, wystarczy spuścić bulion i włożyć gorącą pastę do sosu, aby surowe żółtka przeszły pożądaną obróbkę cieplną.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 23 g
tłuszcze 45 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
234 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jak zrobić klasyczny sos carbonara?

1. Pokrój mostek w drobną kostkę, smaż na patelni, aż będzie lekko rumiany.

2. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, dodaj do niego żółtka, trochę mielonego pieprzu, wymieszaj.

sos z mostkiem włożyć do gorącego spaghetti, aby żółtka się ugotowały. Przed podaniem lekko posyp naczynie zmielonym czarnym pieprzem.

smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy