skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić klasyczny sos carbonara?
1. Pokrój mostek w drobną kostkę, smaż na patelni, aż będzie lekko rumiany.
2. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, dodaj do niego żółtka, trochę mielonego pieprzu, wymieszaj.
sos z mostkiem włożyć do gorącego spaghetti, aby żółtka się ugotowały. Przed podaniem lekko posyp naczynie zmielonym czarnym pieprzem.
smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g