skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania koreańskiej sałatki ze szparagów sojowych z marchewką.
Krok 2:
Szparagi sojowe moczyć we przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej przez 10-12 godzin, zmieniając wodę co 2-3 godziny.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i za pomocą specjalnej tarki do koreańskich sałatek posiekaj marchewki. Jeśli nie ma tarki, marchewki należy pokroić w cienkie paski. Przenieś posiekaną marchewkę do salaterki, dodaj cukier i sól, wlej ocet stołowy i lekko ugniataj marchewki rękami, aby wypuściły sok. Odstaw na 20 minut.
Krok 4:
Namoczone szparagi wrzuć do durszlaka i spłucz zimną przegotowaną wodą. Pokrój szparagi sojowe na kawałki o długości 4-5 cm i przenieś je do posiekanej marchewki, wlej sos sojowy i wymieszaj.
Krok 5:
Wlać olej roślinny na patelnię, ułożyć cebulę pokrojoną w półpierścienie i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż warzywa, aż będą pachnące, a następnie usuń warzywa z patelni i dopraw koreańską sałatkę powstałym pachnącym olejem.
Krok 6:
W salaterce wyciśnij pozostałe 2 ząbki czosnku, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie warzywa były nasączone dressingiem. Włóż sałatkę ze szparagów sojowych z marchewką do lodówki i pozostaw na 2 godziny.
Krok 7:
Przygotuj wszystkie składniki do gotowania na parze azjatyckich bułek Bao.
Krok 8:
Wlej wodę do miski do wyrabiania ciasta, dodaj suche drożdże, cukier, olej roślinny, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Na powierzchni wody powinny tworzyć się małe bąbelki.
Krok 9:
Po upływie czasu przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia do miski. Zacznij ugniatać ciasto najpierw drewnianą łyżką, a gdy ciasto zbierze się w jedną bryłę, przenieś je na stół i ugniataj rękami, aż będzie gładkie przez 10 minut.
Krok 10:
Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj ręcznikiem, aby nie padało światło i włóż do piekarnika z włączoną żarówką. W ten sposób włączona żarówka zapewni ciepło, a ręcznik zapobiegnie przedostawaniu się promieni światła na ciasto. Pozostaw ciasto w piekarniku na około 2 godziny, w tym czasie powinno wzrosnąć około 2 razy.
Krok 11:
Po 2 godzinach wyjmij miskę z piekarnika, ugniataj ciasto i zwiń w kiełbasę. Kiełbasę podzielić na 6 równych części (około 100 gr.) i każdą część zwinąć w kulkę, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 10 minut.
Krok 12:
Po 10 minutach weź jedną kulkę ciasta i zwiń ją w podłużne ciasto, posmaruj powierzchnię ciasta pędzlem do ciasta olejem roślinnym, Złóż ciasto na pół i lekko zwiń na wierzchu wałkiem do ciasta. Ukryj bułkę pod ręcznikiem, aby się nie zwietrzyła, weź następną kulkę i wykonaj tę samą procedurę.
Krok 13:
Ustaw ruszty w gotowaniu z wodą i włóż bułki Bao, daj więcej czasu na wyrabianie bułek. Po 10 minutach włącz ciepło do maksimum, zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj bułki na parze przez 5-7 minut. Zdejmij podwójny bojler z ognia i odstaw bułki do podwójnego bojlera na kolejne 1-2 minuty.
Krok 14:
Podczas przygotowywania bułek Bao smażyć panierowane placki rybne na oleju roślinnym z obu stron, aż utworzą się złote Skórki.
Krok 15:
Pozostaje tylko poskładać wszystko razem: otworzyć bułkę Bao, ułożyć koreańską sałatkę ze szparagów z marchewką, posypać prażonym sezamem, położyć złoty placek rybny na wierzchu i zamknąć bułkę Bao.
oprócz wszystkiego innego, ten fast food jest również przydatny, ponieważ bułki są gotowane na parze. Kuchnia azjatycka w zasadzie słynie z gotowania na parze, a bułki parowe zajmują w niej szczególne miejsce. Prawdopodobnie każdy kraj azjatycki ma swoją własną wersję tych bułeczek: w Chinach – Bai Mantou, w Japonii – nikuman, w Korei – Pan-SE, w Wietnamie – ban Bao. Zwracam uwagę na jedną z opcji tego cudu kuchni panazjatyckiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Szparagi sojowe - 440 kcal/100g