bułki Bao na parze z kotletem rybnym i sałatką ze szparagów

najbardziej satysfakcjonujący, kolorowy i pyszny fast food w Twoim domu! Bułki Bao można przygotować na przyszłość, wkładając je do zamrażarki. Przed użyciem wystarczy wyjąć bułki z zamrażarki, owinąć je wilgotną gazą i podgrzać w kuchence mikrofalowej.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 62 % 33 g
262 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania koreańskiej sałatki ze szparagów sojowych z marchewką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szparagi sojowe moczyć we przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej przez 10-12 godzin, zmieniając wodę co 2-3 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i za pomocą specjalnej tarki do koreańskich sałatek posiekaj marchewki. Jeśli nie ma tarki, marchewki należy pokroić w cienkie paski. Przenieś posiekaną marchewkę do salaterki, dodaj cukier i sól, wlej ocet stołowy i lekko ugniataj marchewki rękami, aby wypuściły sok. Odstaw na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Namoczone szparagi wrzuć do durszlaka i spłucz zimną przegotowaną wodą. Pokrój szparagi sojowe na kawałki o długości 4-5 cm i przenieś je do posiekanej marchewki, wlej sos sojowy i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać olej roślinny na patelnię, ułożyć cebulę pokrojoną w półpierścienie i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż warzywa, aż będą pachnące, a następnie usuń warzywa z patelni i dopraw koreańską sałatkę powstałym pachnącym olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce wyciśnij pozostałe 2 ząbki czosnku, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie warzywa były nasączone dressingiem. Włóż sałatkę ze szparagów sojowych z marchewką do lodówki i pozostaw na 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wszystkie składniki do gotowania na parze azjatyckich bułek Bao.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę do miski do wyrabiania ciasta, dodaj suche drożdże, cukier, olej roślinny, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Na powierzchni wody powinny tworzyć się małe bąbelki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia do miski. Zacznij ugniatać ciasto najpierw drewnianą łyżką, a gdy ciasto zbierze się w jedną bryłę, przenieś je na stół i ugniataj rękami, aż będzie gładkie przez 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż gotowe ciasto do miski, przykryj ręcznikiem, aby nie padało światło i włóż do piekarnika z włączoną żarówką. W ten sposób włączona żarówka zapewni ciepło, a ręcznik zapobiegnie przedostawaniu się promieni światła na ciasto. Pozostaw ciasto w piekarniku na około 2 godziny, w tym czasie powinno wzrosnąć około 2 razy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 2 godzinach wyjmij miskę z piekarnika, ugniataj ciasto i zwiń w kiełbasę. Kiełbasę podzielić na 6 równych części (około 100 gr.) i każdą część zwinąć w kulkę, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 10 minutach weź jedną kulkę ciasta i zwiń ją w podłużne ciasto, posmaruj powierzchnię ciasta pędzlem do ciasta olejem roślinnym, Złóż ciasto na pół i lekko zwiń na wierzchu wałkiem do ciasta. Ukryj bułkę pod ręcznikiem, aby się nie zwietrzyła, weź następną kulkę i wykonaj tę samą procedurę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ustaw ruszty w gotowaniu z wodą i włóż bułki Bao, daj więcej czasu na wyrabianie bułek. Po 10 minutach włącz ciepło do maksimum, zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj bułki na parze przez 5-7 minut. Zdejmij podwójny bojler z ognia i odstaw bułki do podwójnego bojlera na kolejne 1-2 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas przygotowywania bułek Bao smażyć panierowane placki rybne na oleju roślinnym z obu stron, aż utworzą się złote Skórki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaje tylko poskładać wszystko razem: otworzyć bułkę Bao, ułożyć koreańską sałatkę ze szparagów z marchewką, posypać prażonym sezamem, położyć złoty placek rybny na wierzchu i zamknąć bułkę Bao.

oprócz wszystkiego innego, ten fast food jest również przydatny, ponieważ bułki są gotowane na parze. Kuchnia azjatycka w zasadzie słynie z gotowania na parze, a bułki parowe zajmują w niej szczególne miejsce. Prawdopodobnie każdy kraj azjatycki ma swoją własną wersję tych bułeczek: w Chinach – Bai Mantou, w Japonii – nikuman, w Korei – Pan-SE, w Wietnamie – ban Bao. Zwracam uwagę na jedną z opcji tego cudu kuchni panazjatyckiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Szparagi sojowe - 440   kcal/100g

Podobne przepisy