skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 120 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Ustaw ruszt na środkowym poziomie piekarnika. Umieść głęboką blachę do pieczenia pod rusztem na niższym poziomie.
3. Dokładnie opłucz łopatkę wieprzową pod bieżącą zimną wodą i osusz, wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi lub grubymi serwetkami.
4. W małym pojemniku wymieszaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. A następnie weź część mieszanki przypraw w dłoń i dokładnie wetrzyj ją w łopatkę wieprzową ze wszystkich stron. W ten sposób wcieraj przyprawy równomiernie w cały obszar mięsa. Ruchami poklepywania, jakby wbijać przyprawy w miąższ mięsa - w ten sposób okaże się jeszcze bardziej soczysty i pikantny w smaku.
5. Na rozgrzanym ruszcie, uprzednio umieszczonym w piekarniku, połóż pergamin do pieczenia. A na wierzchu połóż przyprawioną solą i czarnym pieprzem łopatkę wieprzową. Dusić kawałek mięsa w piekarniku przez około 8 godzin (Czas gotowania zależy bezpośrednio od wielkości kawałka mięsa). W takim przypadku nadmiar tłuszczu spłynie do głębokiej blachy do pieczenia ustawionej pod rusztem, a pergamin również go wchłonie.
6. Wyjmij łopatkę wieprzową z piekarnika, przykryj folią spożywczą, aby utrzymać temperaturę wewnętrzną i pozwól jej "odpocząć" przez chwilę. W międzyczasie zwiększ temperaturę piekarnika do 250-260 stopni Celsjusza.
7. Włóż łopatkę wieprzową z powrotem do dobrze nagrzanego piekarnika. Gotuj mięso przez około 15-20 minut, aż pojawi się apetyczna brązowa skorupa. Aby równomiernie smażyć, okresowo obracaj łopatkę wieprzową w różnych kierunkach.
następnie po upieczeniu lekko ostudzić wieprzowinę, po czym można ją podawać w całości lub wstępnie pokroić na małe porcje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Łopatka wieprzowa - 257 kcal/100g