skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wegańskie naleśniki? Przygotuj niezbędne składniki. Mleko owsiane powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz używać mleka owsianego w różnych smakach-waniliowym, czekoladowym, który wolisz. Wziąłem wanilię i wzmocniłem jej smak i aromat odrobiną waniliny. Pamiętaj, aby dobrze wstrząsnąć mlekiem przed odmierzeniem. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Przesiej całą mąkę do głębokiej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Dodaj cukier, wanilinę i sodę i wymieszaj wszystko trzepaczką. Wanilinę można zastąpić łyżeczką 1. cukier waniliowy.
Krok 4:
Wlej mleko owsiane o temperaturze pokojowej i zagniataj półlepkie ciasto. Wlej olej roślinny i ocet jabłkowy do ciasta i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 10 minut.
Krok 5:
Ponownie wymieszaj ciasto. Jeśli okaże się zbyt lepki, wlej trochę więcej mleka owsianego, ale nie przesadzaj - naleśniki pękną na zbyt cienkim cieście.
Krok 6:
Na patelni z nieprzywierającym grubym dnem rozgrzej trochę oleju roślinnego. Wlać trochę ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Bardzo cienkie naleśniki z mleka owsianego nie będą działać-konsystencja i gęstość ciasta są inne niż w zwykłym mleku. Jeśli pierwsze dwa naleśniki pękną, musisz wlać trochę więcej ciasta lub zmienić patelnię. Miałem kilka naleśników przyklejonych do środka, więc musiałem majstrować.
Krok 7:
Ułóż gotowe naleśniki na wegańskim mleku na półmisku i podawaj. Smacznego!
kuchnia wegańska różni się od kuchni wegetariańskiej surowszymi ograniczeniami żywieniowymi, aż do zakazu mleka i jajek. Jednak z takimi ograniczeniami można gotować pyszne naleśniki, zastępując mleko krowie tak popularnym obecnie owsem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g