wegańskie naleśniki na mleku owsianym

wanilia, bez jajek i tłuszczów zwierzęcych, zdrowe! Wegańskie naleśniki z mlekiem owsianym można przygotować w kilka minut. W rezultacie otrzymamy niesamowite śniadanie dla wszystkich członków rodziny. Możesz podawać je z dowolnym słodkim lub pikantnym sosem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 29 g
197 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wegańskie naleśniki? Przygotuj niezbędne składniki. Mleko owsiane powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz używać mleka owsianego w różnych smakach-waniliowym, czekoladowym, który wolisz. Wziąłem wanilię i wzmocniłem jej smak i aromat odrobiną waniliny. Pamiętaj, aby dobrze wstrząsnąć mlekiem przed odmierzeniem. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej całą mąkę do głębokiej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, wanilinę i sodę i wymieszaj wszystko trzepaczką. Wanilinę można zastąpić łyżeczką 1. cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko owsiane o temperaturze pokojowej i zagniataj półlepkie ciasto. Wlej olej roślinny i ocet jabłkowy do ciasta i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie wymieszaj ciasto. Jeśli okaże się zbyt lepki, wlej trochę więcej mleka owsianego, ale nie przesadzaj - naleśniki pękną na zbyt cienkim cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z nieprzywierającym grubym dnem rozgrzej trochę oleju roślinnego. Wlać trochę ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Bardzo cienkie naleśniki z mleka owsianego nie będą działać-konsystencja i gęstość ciasta są inne niż w zwykłym mleku. Jeśli pierwsze dwa naleśniki pękną, musisz wlać trochę więcej ciasta lub zmienić patelnię. Miałem kilka naleśników przyklejonych do środka, więc musiałem majstrować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe naleśniki na wegańskim mleku na półmisku i podawaj. Smacznego!

kuchnia wegańska różni się od kuchni wegetariańskiej surowszymi ograniczeniami żywieniowymi, aż do zakazu mleka i jajek. Jednak z takimi ograniczeniami można gotować pyszne naleśniki, zastępując mleko krowie tak popularnym obecnie owsem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy