skład / składniki
metoda gotowania
Patroszymy kaczkę i kroimy na ćwiartki. Robimy dla niej marynatę z mieszanki oleju, soli, posiekanej cebuli i ząbków czosnku, a także pieprzu.
powstały płyn do impregnacji mięsa wlewa się do pojemnika, w którym będziemy marynować, a następnie kawałki kaczki. Rozłóż kaczkę warstwami.
przygotowanie kaczątka do gotowania zajmie do 3 godzin. Od czasu do czasu będziemy ją odwiedzać, aby zamienić kawałki. Więc lepiej przyswaja mieszankę marynaty. Marynowanie odbywa się w temperaturze pokojowej, ale w przykrytym pojemniku.
po zakończeniu marynowania nie pozbywamy się marynaty, po prostu wyjmujemy mięso z kaczki. Podłączamy się do grilla. Rozpalamy wystarczająco silny płomień. Na wierzchu połóż plasterki kaczki sączącej się marynatą na grillu.
przygotowujemy danie nieco ponad pół godziny, nie zapominając o obracaniu kawałków i zapobiegając przypaleniu mięsa z którejkolwiek ze stron. Gdy mięso wysycha od ciepła, zwilż je resztkami marynaty. Solimy kaczkę i doprowadzamy do stanu, w którym tworzy warstwę pięknego złotego smażenia. Kaczka z grilla jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g