kaczka grill

Kaczka grill sprawi, że każdy stół będzie świąteczny! Kaczka z grilla zawsze sprawia, że nasz stół jest świąteczny! Szczególnie lubię gotować kaczkę na świeżym powietrzu.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 72 % 39 g
węglowodany 2 % 1 g
404 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

Patroszymy kaczkę i kroimy na ćwiartki. Robimy dla niej marynatę z mieszanki oleju, soli, posiekanej cebuli i ząbków czosnku, a także pieprzu.
powstały płyn do impregnacji mięsa wlewa się do pojemnika, w którym będziemy marynować, a następnie kawałki kaczki. Rozłóż kaczkę warstwami.
przygotowanie kaczątka do gotowania zajmie do 3 godzin. Od czasu do czasu będziemy ją odwiedzać, aby zamienić kawałki. Więc lepiej przyswaja mieszankę marynaty. Marynowanie odbywa się w temperaturze pokojowej, ale w przykrytym pojemniku. 
po zakończeniu marynowania nie pozbywamy się marynaty, po prostu wyjmujemy mięso z kaczki. Podłączamy się do grilla. Rozpalamy wystarczająco silny płomień. Na wierzchu połóż plasterki kaczki sączącej się marynatą na grillu.
przygotowujemy danie nieco ponad pół godziny, nie zapominając o obracaniu kawałków i zapobiegając przypaleniu mięsa z którejkolwiek ze stron. Gdy mięso wysycha od ciepła, zwilż je resztkami marynaty. Solimy kaczkę i doprowadzamy do stanu, w którym tworzy warstwę pięknego złotego smażenia. Kaczka z grilla jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy