zapiekanka z brokułami i serem

pyszna zapiekanka na obiad dla ukochanej rodziny! Zapiekanka z brokułami i serem to szybka, obfita i pyszna opcja na obiad. Przepis stanie się ratunkiem, gdy nie ma czasu stać przy kuchence, ale chcesz uzyskać doskonały wynik i nakarmić swoich bliskich pysznym i zdrowym jedzeniem. Danie jest bardzo kremowe i aromatyczne. Brokuły dobrze harmonizują z serem, a nawet najbardziej zagorzali niekochający tego warzywa mogą zmienić zdanie!
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 42 % 14 g
191 kcal
IG: 27 / 73 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przygotowanie dania jest bardzo proste i szybkie, ale ryż wymaga już ugotowanego. Idealnie, jeśli zostało ze śniadania lub poprzedniej kolacji i jest schłodzone.

więc przygotowujemy składniki, które tego wymagają:

- obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę,

- obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

- trzy sery do osobnych misek, ponieważ aromatyczny ser zostanie użyty jako nadzienie, a twardy ser zapiekanka zostanie posypana na wierzchu,

- zajmijmy się brokułami... Jeśli używasz mrożonej kapusty, nie musisz nic robić - po prostu rozmrażaj wcześniej w temperaturze pokojowej. Świeżą kapustę należy najpierw gotować przez 5 minut w osolonej wodzie lub gotować na parze.

po zakończeniu możesz przejść bezpośrednio do zapiekanki. Przede wszystkim włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem o objętości około 1-1, 5 litra.

na małej patelni na średnim ogniu rozpuść masło, włóż do niego cebulę i smaż, aż będzie przezroczyste, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj czosnek, smaż go razem z cebulą przez 30 sekund. Dodaj śmietanę i starty cheddar na patelnię, wymieszaj, prawie zagotuj.

następnie w dużym szklanym lub ceramicznym pojemniku łączymy razem ugotowany ryż, brokuły, sos serowy i świeżo zmielony czarny pieprz, a także inne przyprawy do smaku. Delikatnie, ale dobrze wymieszaj. Przenieś mieszaninę do natłuszczonego naczynia do pieczenia. wyrównaj i wyjmij formę do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

następnie posyp zapiekankę startym twardym serem na wierzchu, trzymaj w piekarniku przez kolejne 2 minuty. Następnie wyjmij formę z zapiekanką z piekarnika. Wszystko gotowe i możesz podać aromatyczne danie na stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy