skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie dania jest bardzo proste i szybkie, ale ryż wymaga już ugotowanego. Idealnie, jeśli zostało ze śniadania lub poprzedniej kolacji i jest schłodzone.
więc przygotowujemy składniki, które tego wymagają:
- obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę,
- obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
- trzy sery do osobnych misek, ponieważ aromatyczny ser zostanie użyty jako nadzienie, a twardy ser zapiekanka zostanie posypana na wierzchu,
- zajmijmy się brokułami... Jeśli używasz mrożonej kapusty, nie musisz nic robić - po prostu rozmrażaj wcześniej w temperaturze pokojowej. Świeżą kapustę należy najpierw gotować przez 5 minut w osolonej wodzie lub gotować na parze.
po zakończeniu możesz przejść bezpośrednio do zapiekanki. Przede wszystkim włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem o objętości około 1-1, 5 litra.
na małej patelni na średnim ogniu rozpuść masło, włóż do niego cebulę i smaż, aż będzie przezroczyste, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj czosnek, smaż go razem z cebulą przez 30 sekund. Dodaj śmietanę i starty cheddar na patelnię, wymieszaj, prawie zagotuj.
następnie w dużym szklanym lub ceramicznym pojemniku łączymy razem ugotowany ryż, brokuły, sos serowy i świeżo zmielony czarny pieprz, a także inne przyprawy do smaku. Delikatnie, ale dobrze wymieszaj. Przenieś mieszaninę do natłuszczonego naczynia do pieczenia. wyrównaj i wyjmij formę do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
następnie posyp zapiekankę startym twardym serem na wierzchu, trzymaj w piekarniku przez kolejne 2 minuty. Następnie wyjmij formę z zapiekanką z piekarnika. Wszystko gotowe i możesz podać aromatyczne danie na stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g