skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego pysznego dania jest bardzo proste! Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz do serwowania gościom. Co więcej, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym procesem, co jest dużym plusem Dania. Łatwe i smaczne! Przeanalizujmy więc szczegółowo wszystkie etapy gotowania...
1. Kiełbaski najlepiej wybrać wysokiej jakości-od tego zależy smak gotowego dania. Czyścimy kiełbaski i kroimy je w małe kostki. Przenosimy kostki kiełbasy do pojemnika o odpowiedniej wielkości.
2. Ser, a najlepiej użyć twardego, trzy na średniej tarce i rozłożyć na pokrojone kiełbaski. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Dokładnie umyj jajko kurze, wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie rozbij je do pojemnika z kiełbaskami i serem. Ponownie wszystko wymieszaj, tylko teraz widelcem.
4. Rozłóż śmietanę, płatki papryki w pojemniku na pozostałe składniki, a także wlej zmielony czarny pieprz i sól. Idealnie, jeśli czarny pieprz jest świeżo zmielony - dzięki temu kotlety okażą się szczególnie aromatyczne. Wszystko dobrze wymieszaj. Mięso mielone do formowania kotletów jest gotowe.
5. Wcześniej wlej krakersy na płaskie naczynie. Zwilż ręce wodą i uformuj kotlety z powstałego mięsa mielonego. Rozwałkuj każdy kotlet ze wszystkich stron w bułce tartej, układając półfabrykaty na desce do krojenia.
6. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlewając do niej olej roślinny. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż do niego puste miejsca. Smaż je z obu stron przez 3-4 minuty, aż będą piękne i apetyczne rumiane.
podawaj gotowe kotlety na gorąco! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal / 100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g