skład / składniki
metoda gotowania
wszyscy znają shawarmę. I muszę przyznać, że danie jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące i uniwersalne. Shawarma może być podawana jako drugie danie lub jako przekąska, na przykład do piankowego napoju.
jak zrobić shawarmę z mięsem mielonym?
1. Najpierw przygotuj składniki. Umyj pomidora pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w duże plasterki. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Dokładnie umyj pietruszkę, pamiętaj o wysuszeniu, drobno posiekaj ostrym nożem.
2. Wyślij patelnię z grubym dnem do ognia, wlej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, włóż mięso mielone. Smaż mięso mielone przez 20 minut, od czasu do czasu mieszaj, aby się nie przypaliło. W tym procesie posolić i doprawić do smaku czarnym pieprzem.
3. Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej. Bliżej krawędzi połóż trochę sosu pomidorowego, następnie połowę porcji mięsa mielonego, kilka plasterków pomidora i posyp wszystko startym serem.
4. Połóż posiekaną natkę pietruszki na serze, polej sosem pomidorowym, a następnie delikatnie zwiń chleb pita w gęstą rolkę. W ten sam sposób ugotuj drugą shawarmę.
5. Rozgrzej patelnię bez dodatku oleju na ogniu, ułóż obie shawarmy i smaż, aż lekko się zarumienią. Następnie odwróć shawarmę na drugą stronę i ponownie usmaż. Podczas smażenia ser się stopi, a nadzienie stanie się niesamowicie aromatyczne.
natychmiast podawaj gotową shawarmę. Shawarma może być podawana ze świeżymi ziołami, pokrojonymi warzywami-ogórkami, pomidorami, rzodkiewkami. Różne sosy świetnie komponują się również z shawarmą.
smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g