Shawarma z mięsem mielonym

obfita gorąca przekąska to świetna opcja na poczęstunek! Shawarma z mięsem mielonym jest łatwa do przygotowania w domu. Taka shawarma z pewnością okaże się bardziej przydatna niż kupiona na straganie. W końcu jakość nadzienia można nie tylko kontrolować, ale także regulować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Oczywiście lepiej jest samodzielnie przygotować mięso mielone ze świeżego mięsa. Ale jeśli nie jest to możliwe, możesz go kupić w sklepie. Najważniejsze jest, aby wybrać produkt wysokiej jakości i świeży.
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 60 % 24 g
węglowodany 10 % 4 g
279 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

wszyscy znają shawarmę. I muszę przyznać, że danie jest nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące i uniwersalne. Shawarma może być podawana jako drugie danie lub jako przekąska, na przykład do piankowego napoju.

jak zrobić shawarmę z mięsem mielonym?

1. Najpierw przygotuj składniki. Umyj pomidora pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w duże plasterki. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Dokładnie umyj pietruszkę, pamiętaj o wysuszeniu, drobno posiekaj ostrym nożem.

2. Wyślij patelnię z grubym dnem do ognia, wlej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, włóż mięso mielone. Smaż mięso mielone przez 20 minut, od czasu do czasu mieszaj, aby się nie przypaliło. W tym procesie posolić i doprawić do smaku czarnym pieprzem.

3. Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej. Bliżej krawędzi połóż trochę sosu pomidorowego, następnie połowę porcji mięsa mielonego, kilka plasterków pomidora i posyp wszystko startym serem.

4. Połóż posiekaną natkę pietruszki na serze, polej sosem pomidorowym, a następnie delikatnie zwiń chleb pita w gęstą rolkę. W ten sam sposób ugotuj drugą shawarmę.

5. Rozgrzej patelnię bez dodatku oleju na ogniu, ułóż obie shawarmy i smaż, aż lekko się zarumienią. Następnie odwróć shawarmę na drugą stronę i ponownie usmaż. Podczas smażenia ser się stopi, a nadzienie stanie się niesamowicie aromatyczne.

natychmiast podawaj gotową shawarmę. Shawarma może być podawana ze świeżymi ziołami, pokrojonymi warzywami-ogórkami, pomidorami, rzodkiewkami. Różne sosy świetnie komponują się również z shawarmą.

smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy