Kurczak po włosku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przygotuj marynatę do piersi: wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, posiekany czosnek, pieprz, sól.
pokrój piersi z kurczaka na kawałki i marynuj w chłodnym miejscu przez 4 godziny.
rozpuść masło (2 łyżki stołowe) na patelni i dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek. Usmaż marynowane piersi z obu stron. Każda strona zajmie około 4 minut. W takim przypadku mięso stanie się przyjemnym złotym odcieniem.
przenieś piersi na półmisek i przykryj folią, aby się nie ochłodziły.
włóż makaron fettuccine do gotowania.
marynowane karczochy pokroić na pół i smażyć na patelni na tym samym oleju, na którym smażono kurczaka, na małym ogniu. Zajmie to do 7 minut. Następnie przenieś warzywa na talerz.
na tej samej patelni podsmaż cebulę, drobno posiekaną. Smaż przez 2 minuty, dodaj posiekany czosnek. Po pół minucie dodaj pieczarki pokrojone w talerze i wlej wino. Smaż grzyby do 7 minut, mieszając. Wlać śmietanę, dodać przyprawy, sól. Zagotuj masę i dodaj ugotowane fettuccine, boczek, karczochy, brokuły podzielone na różyczki, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, posyp tartym serem i wyłącz kuchenkę.
ułóż warzywa na talerzu, ułóż piersi z kurczaka na wierzchu i podawaj.
pokrój piersi z kurczaka na kawałki i marynuj w chłodnym miejscu przez 4 godziny.
rozpuść masło (2 łyżki stołowe) na patelni i dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek. Usmaż marynowane piersi z obu stron. Każda strona zajmie około 4 minut. W takim przypadku mięso stanie się przyjemnym złotym odcieniem.
przenieś piersi na półmisek i przykryj folią, aby się nie ochłodziły.
włóż makaron fettuccine do gotowania.
marynowane karczochy pokroić na pół i smażyć na patelni na tym samym oleju, na którym smażono kurczaka, na małym ogniu. Zajmie to do 7 minut. Następnie przenieś warzywa na talerz.
na tej samej patelni podsmaż cebulę, drobno posiekaną. Smaż przez 2 minuty, dodaj posiekany czosnek. Po pół minucie dodaj pieczarki pokrojone w talerze i wlej wino. Smaż grzyby do 7 minut, mieszając. Wlać śmietanę, dodać przyprawy, sól. Zagotuj masę i dodaj ugotowane fettuccine, boczek, karczochy, brokuły podzielone na różyczki, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, posyp tartym serem i wyłącz kuchenkę.
ułóż warzywa na talerzu, ułóż piersi z kurczaka na wierzchu i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Karczochy - 28 kcal/100g
- Karczochy w opakowaniu - 60 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Fettuccine - 280 kcal/100g