kurczak po włosku

pyszny kurczak czeka na ciebie-gotuj i ciesz się! Bardzo smaczne!
KiraMirAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 36 % 9 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
przygotuj marynatę do piersi: wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, posiekany czosnek, pieprz, sól.
pokrój piersi z kurczaka na kawałki i marynuj w chłodnym miejscu przez 4 godziny.
rozpuść masło (2 łyżki stołowe) na patelni i dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek. Usmaż marynowane piersi z obu stron. Każda strona zajmie około 4 minut. W takim przypadku mięso stanie się przyjemnym złotym odcieniem.
przenieś piersi na półmisek i przykryj folią, aby się nie ochłodziły.

włóż makaron fettuccine do gotowania.
marynowane karczochy pokroić na pół i smażyć na patelni na tym samym oleju, na którym smażono kurczaka, na małym ogniu. Zajmie to do 7 minut. Następnie przenieś warzywa na talerz.
na tej samej patelni podsmaż cebulę, drobno posiekaną. Smaż przez 2 minuty, dodaj posiekany czosnek. Po pół minucie dodaj pieczarki pokrojone w talerze i wlej wino. Smaż grzyby do 7 minut, mieszając. Wlać śmietanę, dodać przyprawy, sól. Zagotuj masę i dodaj ugotowane fettuccine, boczek, karczochy, brokuły podzielone na różyczki, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, posyp tartym serem i wyłącz kuchenkę.
ułóż warzywa na talerzu, ułóż piersi z kurczaka na wierzchu i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Karczochy - 28   kcal/100g
  • Karczochy w opakowaniu - 60   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Fettuccine - 280   kcal/100g

Podobne przepisy