skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki dla naszego Sabji z serem.
Krok 2:
Obierz i pokrój cebulę na średnie kawałki, niezbyt drobno.
Krok 3:
Wyślij cebulę do kotła z rozgrzanym olejem kokosowym i podgrzanym na nim kminkiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie lekko przezroczysty.
Krok 4:
W międzyczasie obierz marchewki i pokrój je w kółka,a następnie na pół. Wyślemy ją do łuku w kotle.
Krok 5:
Wlej trochę wody, aby warzywa się dusiły.
Krok 6:
Dodaj kalafior do cebuli i marchwi. Mam go zamrożonego, więc już umytego i pokrojonego. Jeśli masz świeży, umyj go i rozłóż na kwiatostany.
Krok 7:
Następnie weź brokuły, umyj je i podziel na kwiatostany, a także Wyślij do kotła do reszty warzyw. Dodaj więcej wody, możesz o połowę w porównaniu z poziomem warzyw. Będą częściowo duszone, jakby na parze, a następnie zmiękną i zmniejszą się, aby nie było za dużo płynu. Pozostaw warzywa do duszenia przez około 5-10 minut.
Krok 8:
W międzyczasie pokrój ser w małe kostki. Rozmrażanie około 1x1 cm.
Krok 9:
Wyślij ser na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i rozgrzaną kurkumą. Wymieszaj ser na patelni, aby nabrał pięknego żółtego koloru i mieszając, lekko go zrumień.
Krok 10:
Dodaj śmietanę kokosową i sól do warzyw i gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą gotowe. Układając warzywa na talerzach, posyp serem smażonym w kurkumie. Sabji z serem gotowe!
Kuchnia indyjska jest zawsze tak pikantna i pyszna. Sabji nie jest wyjątkiem.
to danie można przygotować zupełnie inaczej.
klasyczny przepis wykorzystuje masło gi, ser paneer i śmietanę krową. Ale możesz zastąpić masło masłem lub kokosem. Ser zastępuje się również serem Adyghe lub serem tofu. Z olejem kokosowym, śmietaną kokosową i serem tofu ten przepis jest również odpowiedni dla wegan.
zdarza się, że do tego przepisu dodaje się grzyby. Przyprawy można również dodawać różne.
z warzyw możesz umieścić wszystko, co masz. Ziemniaki, biała kapusta, cukinia, bakłażan, dynia, pomidory. Z tego oczywiście smak będzie się różnić. Nie możesz też dusić warzyw, ale piec w piekarniku. Opcji jest wiele.
więc spróbuj, eksperymentuj i myślę, że to danie będzie często pojawiać się na twoim stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g