Sabji z serem

przepis z Indii! Warzywa duszone w śmietanie z serem! Ten orientalny gulasz warzywny jest zawsze bardzo soczysty, aromatyczny, jasny i lekki. Odpowiedni dla wegetarian, tych, którzy poszczą lub chcą ułatwić sobie jedzenie.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 25 % 5 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki dla naszego Sabji z serem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój cebulę na średnie kawałki, niezbyt drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij cebulę do kotła z rozgrzanym olejem kokosowym i podgrzanym na nim kminkiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie lekko przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obierz marchewki i pokrój je w kółka,a następnie na pół. Wyślemy ją do łuku w kotle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę wody, aby warzywa się dusiły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kalafior do cebuli i marchwi. Mam go zamrożonego, więc już umytego i pokrojonego. Jeśli masz świeży, umyj go i rozłóż na kwiatostany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie weź brokuły, umyj je i podziel na kwiatostany, a także Wyślij do kotła do reszty warzyw. Dodaj więcej wody, możesz o połowę w porównaniu z poziomem warzyw. Będą częściowo duszone, jakby na parze, a następnie zmiękną i zmniejszą się, aby nie było za dużo płynu. Pozostaw warzywa do duszenia przez około 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie pokrój ser w małe kostki. Rozmrażanie około 1x1 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij ser na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i rozgrzaną kurkumą. Wymieszaj ser na patelni, aby nabrał pięknego żółtego koloru i mieszając, lekko go zrumień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę kokosową i sól do warzyw i gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą gotowe. Układając warzywa na talerzach, posyp serem smażonym w kurkumie. Sabji z serem gotowe!

Kuchnia indyjska jest zawsze tak pikantna i pyszna. Sabji nie jest wyjątkiem.
to danie można przygotować zupełnie inaczej.
klasyczny przepis wykorzystuje masło gi, ser paneer i śmietanę krową. Ale możesz zastąpić masło masłem lub kokosem. Ser zastępuje się również serem Adyghe lub serem tofu. Z olejem kokosowym, śmietaną kokosową i serem tofu ten przepis jest również odpowiedni dla wegan.
zdarza się, że do tego przepisu dodaje się grzyby. Przyprawy można również dodawać różne.
z warzyw możesz umieścić wszystko, co masz. Ziemniaki, biała kapusta, cukinia, bakłażan, dynia, pomidory. Z tego oczywiście smak będzie się różnić. Nie możesz też dusić warzyw, ale piec w piekarniku. Opcji jest wiele.
więc spróbuj, eksperymentuj i myślę, że to danie będzie często pojawiać się na twoim stole.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy