skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piersi z kurczaka z pieczarkami w śmietanie? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Piersi z kurczaka (białe mięso lepiej nadaje się do tego dania niż z nóg), ubij i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój cebulę w pierścienie lub kostki.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię lub głęboką patelnię, podgrzej i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, dodając do niej suszoną bazylię.
Krok 5:
Dodaj pokrojone pieczarki do cebuli i smaż je przez 5-7 minut.
Krok 6:
Równolegle na innej patelni usmażyć kurczaka, posolić i doprawić przyprawą. Możesz wziąć specjalną przyprawę do kurczaka, która jest w sklepie, ale możesz użyć różnych przypraw według własnego gustu.
Krok 7:
Teraz przenieś smażone grzyby z cebulą i bazylią na patelnię z kurczakiem, zalej wszystko świeżą śmietaną i gotuj na wolnym ogniu, aż ugotuje się przez około pół godziny.
Krok 8:
Podczas serwowania możesz posypać ziołami.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g