piersi z kurczaka z pieczarkami w śmietanie

danie z kategorii jest łatwe, szybkie, niedrogie i smaczne. Bardzo lubię pierś przygotowaną według tego przepisu. Przy minimalnym wysiłku okazuje się bardzo smaczne danie. W razie potrzeby możesz dodać do posiekanej cebuli.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić piersi z kurczaka z pieczarkami w śmietanie? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piersi z kurczaka (białe mięso lepiej nadaje się do tego dania niż z nóg), ubij i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w pierścienie lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię lub głęboką patelnię, podgrzej i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, dodając do niej suszoną bazylię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone pieczarki do cebuli i smaż je przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Równolegle na innej patelni usmażyć kurczaka, posolić i doprawić przyprawą. Możesz wziąć specjalną przyprawę do kurczaka, która jest w sklepie, ale możesz użyć różnych przypraw według własnego gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przenieś smażone grzyby z cebulą i bazylią na patelnię z kurczakiem, zalej wszystko świeżą śmietaną i gotuj na wolnym ogniu, aż ugotuje się przez około pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas serwowania możesz posypać ziołami.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy