bułki jajeczne z paluszkami krabowymi z serem

oryginalna przekąska a la sushi rolls, jasna i bardzo smaczna! Proponuję przygotować piękną i smaczną przekąskę – bułkę jajeczną z paluszków krabowych z serem. Takie danie ozdobi każdy świąteczny stół i nie pozostawi nikogo obojętnym.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 11 % 4 g
254 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

aby zrobić bułki jajeczne z paluszkami krabowymi i serem, konieczne jest użycie schłodzonych, nie prasowanych paluszków krabowych, aby można je było dobrze rozłożyć. Jeśli używamy mrożonych patyczków, należy je rozmrozić do końca, a dopiero potem rozpakować.

najważniejsze jest, aby kupić dobry ser i wysokiej jakości majonez, ponieważ smak potrawy w dużej mierze zależy od ich jakości.

i tak, zacznijmy!

1. Cztery jaja kurze rozbijamy do miski, lekko solimy, dodajemy po jednej łyżce śmietany i mąki. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Śmietanę można zastąpić majonezem.

2. Lekko posmaruj patelnię (najlepiej naleśnik) olejem, pozwól jej się rozgrzać. Wlej na nią jedną porcję masy jajecznej i smaż jak naleśnik z obu stron. Mam cztery naleśniki. Czekamy, aż naleśniki ostygną.

3. Bardzo ostrożnie rozkładamy paluszki krabowe, aby uzyskać płytki. Potrzebowałem 4 rozłożonych patyczków - policz je według liczby naleśników jajecznych.

4. Zetrzyj ser (dowolny, mój jest twardy) na drobnej tarce.

5. Koperek dobrze umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.

6. Każdy naleśnik jajeczny zawijamy osobno. Do zwijania rolek można użyć maty bambusowej (jak do zwijania rolek).

7. Kładziemy jeden naleśnik na desce (matę), smarujemy cienką warstwą majonezu tylko po to, aby kij krabowy się przykleił i rozprowadzamy na nim płytkę rozłożonego kija krabowego.

8. Posyp talerz kraba startym serem.

9. Ser smarujemy majonezem.

10. Posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.

11. Bardzo ostrożnie Zwiń wszystko razem w rolkę. Ostatecznie powinno to być cztery bułki jajeczne z paluszkami krabowymi i serem.

12. Wskazane jest schłodzenie gotowych bułek w lodówce, aby nadzienie w nich "zaprzyjaźniło się" i łatwiej je pokroić. Następnie odcinamy brzydkie końce rolek (można je natychmiast zjeść) i kroimy w rolki o długości 2,5–3 cm.

smacznego i świątecznego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy