skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić bułki jajeczne z paluszkami krabowymi i serem, konieczne jest użycie schłodzonych, nie prasowanych paluszków krabowych, aby można je było dobrze rozłożyć. Jeśli używamy mrożonych patyczków, należy je rozmrozić do końca, a dopiero potem rozpakować.
najważniejsze jest, aby kupić dobry ser i wysokiej jakości majonez, ponieważ smak potrawy w dużej mierze zależy od ich jakości.
i tak, zacznijmy!
1. Cztery jaja kurze rozbijamy do miski, lekko solimy, dodajemy po jednej łyżce śmietany i mąki. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Śmietanę można zastąpić majonezem.
2. Lekko posmaruj patelnię (najlepiej naleśnik) olejem, pozwól jej się rozgrzać. Wlej na nią jedną porcję masy jajecznej i smaż jak naleśnik z obu stron. Mam cztery naleśniki. Czekamy, aż naleśniki ostygną.
3. Bardzo ostrożnie rozkładamy paluszki krabowe, aby uzyskać płytki. Potrzebowałem 4 rozłożonych patyczków - policz je według liczby naleśników jajecznych.
4. Zetrzyj ser (dowolny, mój jest twardy) na drobnej tarce.
5. Koperek dobrze umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
6. Każdy naleśnik jajeczny zawijamy osobno. Do zwijania rolek można użyć maty bambusowej (jak do zwijania rolek).
7. Kładziemy jeden naleśnik na desce (matę), smarujemy cienką warstwą majonezu tylko po to, aby kij krabowy się przykleił i rozprowadzamy na nim płytkę rozłożonego kija krabowego.
8. Posyp talerz kraba startym serem.
9. Ser smarujemy majonezem.
10. Posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.
11. Bardzo ostrożnie Zwiń wszystko razem w rolkę. Ostatecznie powinno to być cztery bułki jajeczne z paluszkami krabowymi i serem.
12. Wskazane jest schłodzenie gotowych bułek w lodówce, aby nadzienie w nich "zaprzyjaźniło się" i łatwiej je pokroić. Następnie odcinamy brzydkie końce rolek (można je natychmiast zjeść) i kroimy w rolki o długości 2,5–3 cm.
smacznego i świątecznego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g