mięso Stir Fry w sosie sojowym

pyszne, soczyste mięso można ugotować dosłownie w kilka minut. Jeśli używasz techniki Stir-Fry. Może nie wszyscy znają to zdanie, ale jak to się dzieje, na pewno wszyscy widzieli przynajmniej w filmach. Po ugotowaniu na patelni wok, smażąc produkt w gorącym oleju z ciągłym mieszaniem.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 35 % 12 g
226 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Gotowałem wieprzowinę, ale możesz ugotować mięso dowolnego mięsa, tylko czas gotowania będzie się nieznacznie różnić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Ostrym nożem pokroić w plasterki w poprzek włókien o grubości 1 - 1,3 cm, a następnie pokroić plastry w paski o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mięso do przestronnej miski, wlej 3 łyżki. l sos sojowy, wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 20 minut. Czas można wydłużyć, konieczne jest, aby mięso wchłonęło SOS. Nie ma potrzeby czyszczenia lodówki, aby mięso pozostało w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie sosu do polewania pieczonego mięsa. W przestronnej szklance wymieszaj 3 łyżki. sos sojowy, 3 łyżeczki. cukier, 1 łyżeczka.ocet 9%. W osobnym pojemniku w 1 łyżce. l skrobia kukurydziana z dużym szkiełkiem dodaj 3 łyżki. l schłodzona przegotowana woda z całkowitej objętości, wymieszaj i wlej do dużej szklanki. Dodaj resztę wody i wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    PODSMAŻ MIĘSO. Ważne są 3 czynniki: - rozgrzej olej / 4-5 minut na dużym ogniu, aż do zamglenia/. Smażyć nie więcej niż 200 gramów na raz. Nie rozgotowywać. Smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Smażyłam w trzech dawkach. Mięso rozjaśniło się, pojawiają się skórki-wyjmujemy, smażymy resztę. W razie potrzeby wracamy gotową wieprzowinę na patelnię, solimy i zalewamy sosem, który zmieszano przed smażeniem. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię i wyłączyć ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 5 minutach marudzenia mięso jest gotowe. Przepis polega na smażeniu woka na patelni. Jeśli nie, możesz wziąć kocioł lub patelnię z wysokim bokiem, dno naczyń powinno być grube. Wysokie boki uchronią przed rozpryskami oleju i zanieczyszczeniem płyty. Gotowe mięso odstawiamy na otwartą patelnię przez 3-4 minuty i podajemy na gorąco.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz podać mięso jako niezależne danie, uzupełnione warzywami i ziołami oraz z dodatkiem. Będzie dobrze z ryżem i innymi zbożami, dowolnym makaronem, makaronem, ziemniakami. Sos ma łagodny, słodko - kwaśny smak, w razie potrzeby można dodać przyprawy do smaku.

Stir-Fry, metoda tradycyjnej kuchni kantońskiej.

w woku smażone są mięso, warzywa, owoce morza, makaron. Dzięki tak szybkiej obróbce termicznej produkty zachowują świeżość, aromat i znaczną część swoich korzystnych właściwości.

trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię azjatycką bez patelni woka i wirtuozowskich kucharzy, w Rosji ta metoda również staje się popularna i popularna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy