skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Gotowałem wieprzowinę, ale możesz ugotować mięso dowolnego mięsa, tylko czas gotowania będzie się nieznacznie różnić.
Krok 2:
Umyj mięso, dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Ostrym nożem pokroić w plasterki w poprzek włókien o grubości 1 - 1,3 cm, a następnie pokroić plastry w paski o grubości około 1 cm.
Krok 3:
Przenieś mięso do przestronnej miski, wlej 3 łyżki. l sos sojowy, wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 20 minut. Czas można wydłużyć, konieczne jest, aby mięso wchłonęło SOS. Nie ma potrzeby czyszczenia lodówki, aby mięso pozostało w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Przygotowanie sosu do polewania pieczonego mięsa. W przestronnej szklance wymieszaj 3 łyżki. sos sojowy, 3 łyżeczki. cukier, 1 łyżeczka.ocet 9%. W osobnym pojemniku w 1 łyżce. l skrobia kukurydziana z dużym szkiełkiem dodaj 3 łyżki. l schłodzona przegotowana woda z całkowitej objętości, wymieszaj i wlej do dużej szklanki. Dodaj resztę wody i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
PODSMAŻ MIĘSO. Ważne są 3 czynniki: - rozgrzej olej / 4-5 minut na dużym ogniu, aż do zamglenia/. Smażyć nie więcej niż 200 gramów na raz. Nie rozgotowywać. Smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Smażyłam w trzech dawkach. Mięso rozjaśniło się, pojawiają się skórki-wyjmujemy, smażymy resztę. W razie potrzeby wracamy gotową wieprzowinę na patelnię, solimy i zalewamy sosem, który zmieszano przed smażeniem. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię i wyłączyć ogień.
Krok 6:
Po 5 minutach marudzenia mięso jest gotowe. Przepis polega na smażeniu woka na patelni. Jeśli nie, możesz wziąć kocioł lub patelnię z wysokim bokiem, dno naczyń powinno być grube. Wysokie boki uchronią przed rozpryskami oleju i zanieczyszczeniem płyty. Gotowe mięso odstawiamy na otwartą patelnię przez 3-4 minuty i podajemy na gorąco.
Krok 7:
Możesz podać mięso jako niezależne danie, uzupełnione warzywami i ziołami oraz z dodatkiem. Będzie dobrze z ryżem i innymi zbożami, dowolnym makaronem, makaronem, ziemniakami. Sos ma łagodny, słodko - kwaśny smak, w razie potrzeby można dodać przyprawy do smaku.
Stir-Fry, metoda tradycyjnej kuchni kantońskiej.
w woku smażone są mięso, warzywa, owoce morza, makaron. Dzięki tak szybkiej obróbce termicznej produkty zachowują świeżość, aromat i znaczną część swoich korzystnych właściwości.
trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię azjatycką bez patelni woka i wirtuozowskich kucharzy, w Rosji ta metoda również staje się popularna i popularna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g