serniki bezglutenowe (mąka i kasza manna)

Szybki, prosty, smaczny, a co najważniejsze - z korzyściami zdrowotnymi. Chcę zwrócić uwagę na serniki twarogowe bez mąki i kaszy manny (bezglutenowe, bezglutenowe). Praktycznie nie różnią się smakiem od zwykłych serników z mąką lub semoliną.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 45 % 19 g
217 kcal
IG: 21 / 21 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki, których będziemy potrzebować. Cóż, zacznijmy! Wszystko jest szybkie i proste. Twaróg przetarty przez sito. Mam 5% tłuszczu. Lepiej nie brać zbyt tłustego, może wyciekać podczas smażenia. Rodzynki umyte, wysuszone. Zawsze używam skrobi tylko kukurydzianej. Żółtka można zastąpić jajkiem, ale wydaje mi się, że masa jest bardziej stabilna. Cukier można dodać do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko wymieszałem, dobrze wymieszałem. Rodzynki dodane na samym końcu. Masa twarogowa jest gotowa. Odstaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przed i podczas formowania ręce należy nasmarować olejem roślinnym, ponieważ masa jest dość lepka. Lepiej też posypać powierzchnię, na której rozłożę serniki skrobią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z tej ilości twarogu dostałem 7 średnich serników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch można również posypać skrobią. Ale nie można tego zrobić. Na zdjęciach może się wydawać, że skrobia zniknęła znacznie więcej. Ale nie!!! Jest bardzo lekki. W sumie do panierowania i posypywania serników Zajęło mi 10 g. Jeśli ręce są zawsze dobrze naoliwione, skrobia może uciec mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I formuję serniki w kształcie krążka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na oleju roślinnym, na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo wygodne do obracania za pomocą silikonowej szpatułki!Jak widać, myrniki dobrze zachowują swój kształt i nie płyną podczas smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I to wszystko, serniki są gotowe!!!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz podawać ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem, dżemem, świeżymi jagodami. Do woli, jak chcesz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby posyp cukrem pudrem! To są serniki w środku. Okazują się delikatne, pachnące, umiarkowanie słodkie, dobrze zachowują swój kształt. pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Mam nadzieję, że przepis Ci się podobał i będzie przydatny!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!

są równie delikatne, stabilne i dobrze zachowują się podczas smażenia. Jedyną niedogodnością przy przygotowywaniu tych serników jest lepkość masy. Ale ręce nasmarowane olejem roślinnym rozwiązują ten problem! Dołącz do nas!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy