naleśniki z cukinii niesłodzone na kefirze z czosnkiem i ziołami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź cukinię, obierz ją i zdejmij skórkę. Zetrzyj go na bardzo drobnej tarce. Następnie dodaj tutaj posiekany czosnek i zioła. Ubij jajka mikserem, dodaj kefir i ponownie dobrze ubij wszystko. Dodaj mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym lub masłem i nałóż na nią ciasto łyżką. Piec, aż placki po obu stronach będą rumiane i pokryte chrupiącą złotą skórką.
podawaj placki z cukinii na kefirze na gorąco. Aby wzmocnić smak, możesz podać im pikantny sos czosnkowy. To danie urozmaica letnią dietę, gdy cukinia jest zawsze pod ręką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g