naleśniki jabłkowe z cynamonem na mleku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz Jabłko. pocieramy na drobnej tarce, aż powstanie kleik. Wlej mleko do miski. Dodajemy tam starte jabłko, jajka,cukier, sól, cynamon i stopniowo zaczynamy wprowadzać mąkę łyżkami, dokładnie mieląc, aby nie było grudek. Ciasto powinno być grubsze niż na naleśnikach. Konsystencja mniej więcej jak gęsta śmietana. Tam wlej trochę oleju roślinnego do ciasta, aby za każdym razem nie smarować patelni.
dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię, aby cała powierzchnia była nasmarowana, ale nic więcej. Łyżką wlać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
podawaj naleśniki z jabłkami w mleku wraz z plasterkami jabłka, kwaśną śmietaną i cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g