skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia w tej samej misce. Zetrzyj ser (zawsze trę na drobnej tarce, więc lepiej rozprowadza się po cieście)
Krok 2:
Połącz jajka, mleko i cukier w jednej misce.
Krok 3:
Ubij jajka z mlekiem i cukrem na puszystą pianę (nie musisz się zbytnio angażować w ubijanie :-))
Krok 4:
Przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia do masy jajecznej.
Krok 5:
Ciasto dobrze wymieszaj szpatułką lub mikserem na najmniejszej prędkości (jak zwykle robię)
Krok 6:
Dodaj ser do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 7:
Ta konsystencja ciasta jest już uzyskiwana z serem. Odstaw ciasto na 7-10 minut.
Krok 8:
Rozgrzej olej i piecz placki na średnim ogniu około2-3 minuty z każdej strony. Rozłóż około 1 łyżki. l. ciasto (naleśniki zwiększają rozmiar około 1,5 razy).
Krok 9:
Po odwróceniu przykryj patelnię pokrywką, aby placki dobrze się upiekły.
Krok 10:
To są naleśniki. Z tej kolekcji składników wychodzi 18 sztuk. Po ugotowaniu zawsze przykrywam naleśniki talerzem lub pokrywką i pozwalam im odpocząć przez 7-10 minut.
naleśniki mają lekko słony smak. Najlepszym dodatkiem do nich jest śmietana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g