naleśniki serowe bez drożdży na mleku

Uwielbiam serowy smak obecny w naleśnikach. Naleśniki gotują się bardzo szybko. Nawet po schłodzeniu pozostają miękkie i delikatne w smaku.
laceniteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 61 % 31 g
253 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia w tej samej misce. Zetrzyj ser (zawsze trę na drobnej tarce, więc lepiej rozprowadza się po cieście)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka, mleko i cukier w jednej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z mlekiem i cukrem na puszystą pianę (nie musisz się zbytnio angażować w ubijanie :-))

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia do masy jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto dobrze wymieszaj szpatułką lub mikserem na najmniejszej prędkości (jak zwykle robię)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ser do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ta konsystencja ciasta jest już uzyskiwana z serem. Odstaw ciasto na 7-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej olej i piecz placki na średnim ogniu około2-3 minuty z każdej strony. Rozłóż około 1 łyżki. l. ciasto (naleśniki zwiększają rozmiar około 1,5 razy).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po odwróceniu przykryj patelnię pokrywką, aby placki dobrze się upiekły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To są naleśniki. Z tej kolekcji składników wychodzi 18 sztuk. Po ugotowaniu zawsze przykrywam naleśniki talerzem lub pokrywką i pozwalam im odpocząć przez 7-10 minut.

naleśniki mają lekko słony smak. Najlepszym dodatkiem do nich jest śmietana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy