skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Twaróg Mam 5% tłuszczu. Lepiej nie brać bardzo tłustego, aby podczas smażenia serniki nie pływały. Zawsze wkładam żółtka do serników. Cukier można regulować samodzielnie, ale nie zapominaj, że nadal będzie słodki sos. Mąkę można zastąpić semoliną (2 łyżki. L. i odstawić na 30 minut, aby puchnąć). Być może mąka będzie potrzebować mniej lub więcej. Wszystko zależy od twarogu.
Krok 2:
Połącz twaróg, sól, cukier, wanilinę, żółtka i za pomocą tłuczka do ziemniaków zmielić na jednorodną masę.
Krok 3:
Następnie dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Mam taką masę twarogową, nie płynie, dobrze trzyma swój kształt.
Krok 4:
Podziel na 12 części, zaokrąglij, dobrze zwiń w mąkę i uformuj nożem w kształt podkładki. Bardzo podoba mi się ten pomysł. Gdzieś widziałem w Internecie. Obracam sernik ze wszystkich stron o nóż. Nawet nie wiem, jak to wyjaśnić. Być może wszyscy znają tę metodę, z wyjątkiem mnie:)
Krok 5:
Teraz moje serniki są zawsze równe, piękne jak jeden.
Krok 6:
Mam nadzieję, że pomysł ci się spodoba.
Krok 7:
Na oleju roślinnym smaż na złoty kolor po obu stronach.
Krok 8:
Przesuwam do głębokiej formy i robię SOS.
Krok 9:
Łączę śmietanę, miód i masło i wysyłam do ognia.
Krok 10:
Gotuję do jednorodności, nie muszę gotować. Jeśli zamiast miodu użyto cukru, to przed rozpuszczeniem kryształów cukru. Sos jest gotowy.
Krok 11:
Gdy jest ciepło, podlewam serniki. I to jest absolutnie proste, ale bardzo smaczne danie okazało się. Jak zwykłe serniki, ale z tym sosem - po prostu objadanie się!!!
Krok 12:
Są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Krok 13:
Naprawdę mam nadzieję, że przepis Ci się spodobał!!! Piękny nastrój dla wszystkich!!! Smacznego!!!
Dzień dobry wszystkim! Chcę dziś podzielić się (lub przypomnieć) wspaniałym przepisem na bardzo smaczne syrniki z mojego (naszego) dzieciństwa. Przepis oczywiście kaloryczny, ale bardzo smaczny:) (reklama taka sobie;)) będziemy mieli delikatne, bujne syrniki w aromatycznym sosie śmietanowo-śmietanowym. To takie jedzenie, że po prostu nie można się oderwać! Dołącz do nas!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g