jajecznica z pomidorami, czosnkiem i parmezanem

taki przepis na jajecznicę nigdy się nie znudzi!
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 15 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

pokrój pomidory i smaż na oleju na małym ogniu przez 15-20 minut. Zamiast świeżych pomidorów możesz wziąć konserwy we własnym soku.
sól, pieprz pomidory, dodaj posiekany czosnek, parmezan i wymieszaj.
zrób trzy wgłębienia na jajka, do każdego dodaj jajko.
przykryj patelnię i gotuj jajecznicę na średnim ogniu przez około 5 min.
podaje się jajecznicę z pomidorami i serem na grzankach lub jako zwykłą jajecznicę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy