jajecznica z pomidorami, czosnkiem i parmezanem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój pomidory i smaż na oleju na małym ogniu przez 15-20 minut. Zamiast świeżych pomidorów możesz wziąć konserwy we własnym soku.
sól, pieprz pomidory, dodaj posiekany czosnek, parmezan i wymieszaj.
zrób trzy wgłębienia na jajka, do każdego dodaj jajko.
przykryj patelnię i gotuj jajecznicę na średnim ogniu przez około 5 min.
podaje się jajecznicę z pomidorami i serem na grzankach lub jako zwykłą jajecznicę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g