bujne placki z kefirem i sodą bez jajek na śniadanie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
z solą i cukrem, sodą wymieszaj kefir. Dodaj mąkę (ilość zależy od gęstości kefiru).
zagnieść ciasto bez grudek. Wlać 1 łyżeczkę.rośnie.olej. Ciasto powinno być gęste, ponieważ śmietana jest bardzo gęsta.
weź patelnię z grubym dnem. Podgrzej ją. Naoliwić.
dodaj kolejną łyżkę do ciasta. oleju, wymieszać i szybko upiec placki, wlewając łyżką na patelnię.
smażyć naleśniki pod przykryciem na małym ogniu. Możesz smażyć je na patelni teflonowej bez oleju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g