skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Bakłażany i pomidory umyć i osuszyć. Pokrój bakłażana w plasterki, przenieś do głębokiej miski. Przykryj bakłażany solą w ilości 1 łyżeczki soli na 2 bakłażany i pozostaw do soli na 15 minut, aby gorycz zniknęła.
Krok 3:
W tym czasie przygotujemy sos do naszego Dania. Aby to zrobić, drobno posiekaj połowę pęczka ziół, przepuść czosnek przez prasę, połącz zioła z czosnkiem, dodaj majonez, sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Myjemy bakłażany pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem, smażymy na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Krok 5:
Połóż bakłażany na talerzu, pozwól im trochę ostygnąć i przykryj sosem czosnkowym z ziołami. Pomidory kroimy w średnie koła i układamy je na bakłażanie, pomidory trzeba trochę posolić na wierzchu.
Krok 6:
Udekoruj danie ziołami, odstaw na 20 minut i podawaj. Przekąska jest smaczna, pożywna i aromatyczna, dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szybka przekąska z bakłażana i pomidorów jest gotowa! Smacznego!
Uwielbiam początek jesień za śpiewanie i pełne dojrzewanie moich ulubionych warzyw-bakłażana i pomidorów. Te warzywa są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Bakłażan jest niezbędnym produktem dla tych, którzy chcą schudnąć. 100 gramów bakłażana zawiera tylko 28 kalorii. Bakłażan zawiera dużą ilość błonnika, który pomaga usunąć nadmiar płynu z organizmu wraz z toksynami. Korzystne właściwości bakłażana zależą od jego składu. Patrząc na składnik witamin, możesz od razu zrozumieć, dlaczego uważano go za warzywo życia i stosowano jako lek. Bakłażan zawiera błonnik, rozpuszczalne cukry, pektyny, białka, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, witaminy C, B1, B2, B5, PP. Pomidory są bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy i witaminę K. jednak przede wszystkim pomidory są cenne, ponieważ są głównym źródłem silnego przeciwutleniacza likopenu, który zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Mam nadzieję, że spodoba ci się zaproponowany przeze mnie przepis na pyszną i zdrową przekąskę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g