przekąska z bakłażana i pomidorów z ziołami i majonezem

Szybka w przygotowaniu sezonowa przekąska warzywna. Pyszna, prosta i szybka przekąska z bakłażana i pomidorów przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych. Idealny na lekką przekąskę warzywną, świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 33 % 5 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany i pomidory umyć i osuszyć. Pokrój bakłażana w plasterki, przenieś do głębokiej miski. Przykryj bakłażany solą w ilości 1 łyżeczki soli na 2 bakłażany i pozostaw do soli na 15 minut, aby gorycz zniknęła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotujemy sos do naszego Dania. Aby to zrobić, drobno posiekaj połowę pęczka ziół, przepuść czosnek przez prasę, połącz zioła z czosnkiem, dodaj majonez, sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Myjemy bakłażany pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem, smażymy na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż bakłażany na talerzu, pozwól im trochę ostygnąć i przykryj sosem czosnkowym z ziołami. Pomidory kroimy w średnie koła i układamy je na bakłażanie, pomidory trzeba trochę posolić na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udekoruj danie ziołami, odstaw na 20 minut i podawaj. Przekąska jest smaczna, pożywna i aromatyczna, dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szybka przekąska z bakłażana i pomidorów jest gotowa! Smacznego!

Uwielbiam początek jesień za śpiewanie i pełne dojrzewanie moich ulubionych warzyw-bakłażana i pomidorów. Te warzywa są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Bakłażan jest niezbędnym produktem dla tych, którzy chcą schudnąć. 100 gramów bakłażana zawiera tylko 28 kalorii. Bakłażan zawiera dużą ilość błonnika, który pomaga usunąć nadmiar płynu z organizmu wraz z toksynami. Korzystne właściwości bakłażana zależą od jego składu. Patrząc na składnik witamin, możesz od razu zrozumieć, dlaczego uważano go za warzywo życia i stosowano jako lek. Bakłażan zawiera błonnik, rozpuszczalne cukry, pektyny, białka, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, witaminy C, B1, B2, B5, PP. Pomidory są bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy i witaminę K. jednak przede wszystkim pomidory są cenne, ponieważ są głównym źródłem silnego przeciwutleniacza likopenu, który zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. Mam nadzieję, że spodoba ci się zaproponowany przeze mnie przepis na pyszną i zdrową przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy