skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jaja kurze mogą być używane do gotowania dowolnej kategorii, to znaczy wielkości, dostępności i preferencji smakowych. Niektórzy lubią duże jaja, ale uważa się, że małe jaja kurze (od młodych kur niosek) mają więcej składników odżywczych. Oprócz jajek możesz użyć twardego sera, aby był jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny, ale smakuje.
Krok 2:
Jaja kurze zaleca się przed użyciem do gotowania umyć mydłem, aby usunąć zarazki chorobotwórcze, które mogą znajdować się na skorupce.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, dobrze go podgrzej. Zamiast oleju roślinnego można użyć masła lub smalec, okaże się bardziej aromatyczny i smaczniejszy, ale jednocześnie bardziej kaloryczny, co nie jest odpowiednie dla osób, które podążają za swoją figurą.
Krok 4:
Wbij jajka kurze na patelnię. Musisz ostrożnie łamać jaja kurze, aby nie uszkodzić żółtka, w razie potrzeby możesz użyć metalowych lub silikonowych pierścieni do gotowania, aby jajecznica była pięknym okrągłym kształtem. Możesz użyć kręconych pierścieni kulinarnych, na przykład w postaci serc lub gwiazd.
Krok 5:
Posyp jajka szczyptą soli i czarnego mielonego pieprzu. Smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty. Prawidłowe jajecznica jest uważana za taką, gdy żółtko jest płynne i po przekłuciu widelcem rozprzestrzenia się, a białko jest miękkie i ruchome. Oczywiście takie jajecznica wygląda pięknie i smacznie, ale ta metoda gotowania jest odpowiednia, gdy używasz jajek z domowych kurczaków. Jaja kurze ze sklepu należy poddać lepszej obróbce cieplnej.
jajecznica to tradycyjne danie śniadaniowe w wielu krajach i rodzinach. Ktoś lubi jajecznicę, ktoś woli jajecznicę, gdy żółtko pozostaje w całości, z różnymi dodatkami lub bez. W każdym razie jest to szybkie w przygotowaniu, smaczne, zdrowe i pożywne danie, więc świetna opcja na śniadanie lub obfitą przekąskę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g