tortille z serem bez drożdży na kefirze na patelni

podstawowy przepis, ale możesz gotować na różne sposoby. Podobnie jak ciasto, ale musisz gotować na patelni. Dodaj trochę oleju podczas smażenia, jeśli pozwala na to powłoka patelni, możesz się bez niej obejść. Smak jest tandetny, ale możesz dodać zioła, przyprawy według własnego uznania. Różnią się znacznie od tych gotowanych w piekarniku, takie ciasta bardziej przypominają naleśniki niż pieczenie, należy to wziąć pod uwagę, aby nie dać się zwieść oczekiwaniu na smak. Gotowanie jest szybkie i ogólnie łatwe.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 55 % 28 g
261 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mleko można natychmiast wyjąć z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć zarówno półstałego, jak i twardego lub półmiękkiego. Ważne jest, aby nie był to produkt serowy i dobrze się stopił. Tłuszcz jest lepszy od 50 %

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do wyrabiania ciasta przesiać mąkę proszkiem do pieczenia, wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj jajko z cukrem i solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jajko do mąki, a następnie lekko rozgrzany kefir, wymieszaj trzepaczką lub widelcem. / Kefir podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund./

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej 1 łyżkę oleju roślinnego i ugniataj ciasto ręką, będzie lekko lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odkurz stół i ciasto mąką i złóż je w kulkę. Nie dodawaj dużo mąki, aby nie zatkać ciasta. Jeśli będzie się kleić, umyj ręce i wytrzyj je do sucha, zwykle pomaga, aby nie przesadzić z mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na tortillę o grubości 0,5-0,6 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń w ciasną rolkę, zwiń ją trochę na stole, wyrównując grubość. Następnie pokrój na kawałki o szerokości 2 cm, zanurz każdy kawałek w mące / obie strony/, spłaszcz w tortilli i rozwałkuj do pożądanej grubości, ale nie cieńszej niż 0,5 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej trochę oleju na rozgrzaną patelnię, podgrzej ją na ponadprzeciętnym ogniu i smaż tortille z obu stron na złoty kolor. Nie przykryłem pokrywką, smażą się wystarczająco szybko, nie odchodź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe do rozłożenia na ręczniku papierowym, a następnie stosy jeden na drugim. Pyszne zarówno gorące, jak i schłodzone z każdym napojem.

ciasto można zrobić inaczej; rozbij jajko do miski, dodaj sól, cukier. Wlać lekko ciepły kefir, olej roślinny, mieszać do uzyskania gładkości. Następnie wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach. Ugniataj najpierw w misce, potem na stole, a następnie zgodnie z przepisem.

lżejszą opcją jest zmieszanie płynnych składników, dodanie cukru, soli, proszku do pieczenia, następnie sera, a następnie wprowadzenie przesianej mąki w częściach. Natychmiast otrzymasz ciasto serowe, rozwałkuj je na 0,6-0,7 cm i wytnij ciastka.

w każdej opcji smak będzie prawie taki sam i możesz gotować, jak chcesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy