skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mleko można natychmiast wyjąć z lodówki.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz użyć zarówno półstałego, jak i twardego lub półmiękkiego. Ważne jest, aby nie był to produkt serowy i dobrze się stopił. Tłuszcz jest lepszy od 50 %
Krok 3:
W misce do wyrabiania ciasta przesiać mąkę proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj jajko z cukrem i solą.
Krok 5:
Wlej jajko do mąki, a następnie lekko rozgrzany kefir, wymieszaj trzepaczką lub widelcem. / Kefir podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund./
Krok 6:
Następnie wlej 1 łyżkę oleju roślinnego i ugniataj ciasto ręką, będzie lekko lepkie.
Krok 7:
Odkurz stół i ciasto mąką i złóż je w kulkę. Nie dodawaj dużo mąki, aby nie zatkać ciasta. Jeśli będzie się kleić, umyj ręce i wytrzyj je do sucha, zwykle pomaga, aby nie przesadzić z mąką.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na tortillę o grubości 0,5-0,6 cm.
Krok 9:
Zawiń w ciasną rolkę, zwiń ją trochę na stole, wyrównując grubość. Następnie pokrój na kawałki o szerokości 2 cm, zanurz każdy kawałek w mące / obie strony/, spłaszcz w tortilli i rozwałkuj do pożądanej grubości, ale nie cieńszej niż 0,5 cm.
Krok 10:
Wlej trochę oleju na rozgrzaną patelnię, podgrzej ją na ponadprzeciętnym ogniu i smaż tortille z obu stron na złoty kolor. Nie przykryłem pokrywką, smażą się wystarczająco szybko, nie odchodź.
Krok 11:
Gotowe do rozłożenia na ręczniku papierowym, a następnie stosy jeden na drugim. Pyszne zarówno gorące, jak i schłodzone z każdym napojem.
ciasto można zrobić inaczej; rozbij jajko do miski, dodaj sól, cukier. Wlać lekko ciepły kefir, olej roślinny, mieszać do uzyskania gładkości. Następnie wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach. Ugniataj najpierw w misce, potem na stole, a następnie zgodnie z przepisem.
lżejszą opcją jest zmieszanie płynnych składników, dodanie cukru, soli, proszku do pieczenia, następnie sera, a następnie wprowadzenie przesianej mąki w częściach. Natychmiast otrzymasz ciasto serowe, rozwałkuj je na 0,6-0,7 cm i wytnij ciastka.
w każdej opcji smak będzie prawie taki sam i możesz gotować, jak chcesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g