skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój mięso na małe kawałki i włóż do miski;
2. Cebulę pokroić w krążki i dodać do mięsa;
3. Dodaj sól i przyprawy do smaku;
4. Dodaj ocet jabłkowy i olej roślinny;
5. Wszystko wymieszać;
6. Przykryj miskę mięsa folią spożywczą;
7. Pozostaw mięso do marynowania na 1,5-2 godziny w lodówce;
8. Moczyć drewniane szaszłyki w wodzie, aby nie paliły się w piekarniku podczas gotowania kebaba;
9. Po 1,5-2 godzinach obierz i pokrój ziemniaki w plastry o grubości 0,5 cm;
10. Nasmaruj formę olejem roślinnym;
11. Włożyć ziemniaki do formy, posolić;
12. Wyjmij drewniane szaszłyki z wody i nawlecz na nie kawałki mięsa, na przemian z krążkami cebuli;
13. Połóż szaszłyki i pozostałą cebulę na ziemniakach;
14. Wlej bardzo mało wody do formy, przykryj formę folią;
15. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut;
16. 15 minut przed końcem gotowania usuń folię i piecz bez niej, aż powstanie złoty kolor.
smacznego!
zgodnie z technologią szaszłyk z ziemniakami z piekarnika praktycznie nie różni się od gotowanego na grillu, ale zamiast szaszłyków mięso piecze się na drewnianych szaszłykach. W wersji klasycznej stosuje się kurczaka lub wieprzowinę, odpowiednia jest również wołowina lub jagnięcina, jeśli tylko filet jest świeży. Całkowity czas, bez marynowania grilla, 40-50 minut. Dzięki temu przepisowi mięso jest delikatne i miękkie, a ziemniaki bardziej aromatyczne i soczyste. Uwielbiasz szaszłyki w naturze i złote ziemniaki, aromat szaszłyków mięsnych i prażonej cebuli? W takim razie dzisiejszy przepis na domowy kebab z ziemniakami, który można łatwo przygotować w domu bez większego wysiłku – jest tym, czego potrzebujesz. Zwłaszcza jeśli sezon wcale nie jest letni, ale naprawdę chcę zjeść, jak na letnim pikniku w kraju. Weź pikle i nakryj" letni " stół! Niezapomniany smak domowego grilla sprawi, że zanurzysz się w atmosferze prawdziwego letniego pikniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g