Sałatka Praska z papryką

przygotuj pyszną i jasną sałatkę! Wszyscy będą zachwyceni! Sałatka & quot; Praska & quot; z papryką-ciekawe danie dla tych, którzy mają dość & quot; Olivier & quot; lub sałatka z kukurydzą i paluszkami krabowymi. Taka sałatka nadaje się do serwowania zarówno w dni powszednie, jak i na świąteczną ucztę. Przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie produkty są dość przystępne cenowo i niedrogie.
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 19 % 5 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przede wszystkim dokładnie umyj mięso, a następnie osusz je ręcznikami papierowymi. Rozłóż przygotowane mięso na desce do krojenia i pokrój w cienkie kostki.

umieść dużą patelnię na dużym ogniu, aby się rozgrzać, wlej do niej olej roślinny. Gdy się rozgrzeje, włóż do niego mięso i smaż na piękny rumiany kolor. Pod koniec procesu posyp go odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu, wymieszaj. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj ją pokrywką. Mięso w sałatce powinno być ciepłe.

myjemy paprykę pod bieżącą wodą, wycinamy z niej łodygę, czyścimy nasiona, usuwamy błony wewnętrzne. Nadmiar wilgoci osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy paprykę w takie same kostki jak mięso. Jeśli składniki zostaną pokrojone mniej więcej tak samo, sałatka okaże się szczególnie piękna i estetyczna.

umyj jabłko, wytrzyj, Wytnij łodygę i rdzeń, a także pokrój miąższ na cienkie długie kostki. Wkładamy jabłka do głębokiej miski, polewamy je sokiem z cytryny (zapobiegnie to brzydkiemu brązowieniu jabłka).

Usuń łuskę z czerwonej cebuli, pokrój cebulę na pół i pokrój każdą połowę w cienkie półkole.

następnie zaczynamy zbierać sałatkę. Bierzemy dwie porcje płaskich talerzy. Na każdym kładziemy smażone mięso, a na wierzchu pół pierścienia cebuli , na nich-jabłka. Połóż kostki papryki na jabłkach. Cóż, jeśli ma jasny kolor, sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza.

w osobnym pojemniku łączymy majonez i musztardę Dijon, dokładnie mieszamy. Rozłóż mieszaninę na sałatce na każdym talerzu. Posyp drobno posiekanym świeżym koperkiem, który należy wcześniej spłukać i osuszyć ręcznikiem.

sałatka jest gotowa, nie wymaga chłodzenia, ale wręcz przeciwnie, dzięki czemu można ją natychmiast podać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy