skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim dokładnie umyj mięso, a następnie osusz je ręcznikami papierowymi. Rozłóż przygotowane mięso na desce do krojenia i pokrój w cienkie kostki.
umieść dużą patelnię na dużym ogniu, aby się rozgrzać, wlej do niej olej roślinny. Gdy się rozgrzeje, włóż do niego mięso i smaż na piękny rumiany kolor. Pod koniec procesu posyp go odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu, wymieszaj. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj ją pokrywką. Mięso w sałatce powinno być ciepłe.
myjemy paprykę pod bieżącą wodą, wycinamy z niej łodygę, czyścimy nasiona, usuwamy błony wewnętrzne. Nadmiar wilgoci osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy paprykę w takie same kostki jak mięso. Jeśli składniki zostaną pokrojone mniej więcej tak samo, sałatka okaże się szczególnie piękna i estetyczna.
umyj jabłko, wytrzyj, Wytnij łodygę i rdzeń, a także pokrój miąższ na cienkie długie kostki. Wkładamy jabłka do głębokiej miski, polewamy je sokiem z cytryny (zapobiegnie to brzydkiemu brązowieniu jabłka).
Usuń łuskę z czerwonej cebuli, pokrój cebulę na pół i pokrój każdą połowę w cienkie półkole.
następnie zaczynamy zbierać sałatkę. Bierzemy dwie porcje płaskich talerzy. Na każdym kładziemy smażone mięso, a na wierzchu pół pierścienia cebuli , na nich-jabłka. Połóż kostki papryki na jabłkach. Cóż, jeśli ma jasny kolor, sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza.
w osobnym pojemniku łączymy majonez i musztardę Dijon, dokładnie mieszamy. Rozłóż mieszaninę na sałatce na każdym talerzu. Posyp drobno posiekanym świeżym koperkiem, który należy wcześniej spłukać i osuszyć ręcznikiem.
sałatka jest gotowa, nie wymaga chłodzenia, ale wręcz przeciwnie, dzięki czemu można ją natychmiast podać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g