placki jabłkowo-bananowe

Wspaniały i najsmaczniejszy deser na świąteczny stół! Placki owocowe z kolekcji przepisów babci, które będą doskonałym dodatkiem do herbaty i z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom i domownikom!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 69 % 24 g
179 kcal
IG: 17 / 21 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybieramy składniki niezbędne do przygotowania naszego pysznego deseru owocowego i zaczynamy przygotowywać ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dwa zielone jabłka, usuń rdzeń i zetrzyj je na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na grubej tarce pocieramy średniej wielkości banana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jedno jajko kurze do miski z startymi owocami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą przez sito, dwie łyżeczki cukru do miski z startymi owocami i jajkiem kurzym, dodaj szczyptę waniliny z cynamonem do smaku i mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzanej na kuchence, z dodatkiem oliwy z oliwek, rozłóż ciasto łyżką stołową i uformuj nasze naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć placki na złoty kolor z każdej strony przez pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane naleśniki układamy na odpowiednim talerzu i dekorujemy z jednej strony rozpuszczoną czekoladą z orzechami laskowymi, az drugiej posypujemy cukrem pudrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowane placki jabłkowo-bananowe podajemy do herbaty. Gotowanie pyszne, gotowanie proste, wspólne gotowanie deseru owocowego w domu!

wśród wielu przepisów na to pyszne danie istnieje wiele opcji naleśników deserowych, które mogą obejmować różne owoce i jagody.
te placki jabłkowo-bananowe zachwycą Cię pysznym, delikatnym posmakiem, z odrobiną kwaśności z jabłek! Idealny na świąteczny stół jako deser dla dzieci na herbatę!
według przepisów babci możesz ugotować kilkanaście potraw z dodatkiem różnych owoców, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającemu smakoszowi!
zielone jabłka zawierają dużo żelaza i witamin znacznie więcej niż czerwone. Zielone jabłka pomagają lepiej zwalczać tłuste potrawy, są bardzo przydatne dla tych, którzy mają niską kwasowość. Jabłka są bardzo smacznym i zdrowym produktem, są prawdziwym źródłem energii i dlatego każdy, kto dba o swoje zdrowie, sylwetkę i nastrój, powinien zwrócić uwagę na ten wspaniały owoc. Prawie 90% składu jabłka to sok jabłkowy, który z kolei składa się w 95% z wody. Pozostałe 5% składu jabłka zawiera dość dużą ilość witamin, minerałów i innych przydatnych elementów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy