skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy niezbędne produkty, do czego:
- obierz cebulę i ząbki czosnku z łuski, następnie posiekaj cebulę w drobną kostkę i posiekaj czosnek nożem,
- papryka i możesz wziąć dowolną-zieloną, żółtą lub czerwoną, umyć, usunąć nasiona i łodygę, a miąższ pokroić w drobną kostkę,
- myjemy pomidory, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy pomidory w drobną kostkę, wszystko przenosimy do miski, odsączamy tam wydzielony sok,
- na przykład szpinak jest idealny, ale można również użyć kapusty, boćwiny, a nawet szczawiu, umyć, osuszyć i grubo posiekać. Jeśli w zieleni znajdują się twarde żyły, wycinamy je,
- umyj świeże liście kolendry, osusz, grubo posiekaj i odłóż na bok, ponieważ będą potrzebne tylko do dekoracji gotowego dania.
teraz, gdy wszystko jest gotowe, możesz przystąpić do gotowania samego dania. Aby to zrobić, umieść dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu. Nie możesz wziąć żeliwa, ale tradycyjnie gotuje się w nim Shakshuka. Wlej olej na patelnię i podgrzej. Następnie włóż cebulę, czosnek i paprykę na patelnię. Gotujemy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, przez 8 minut. W tym czasie warzywa powinny stać się miękkie, ale nie smażyć się na skórce. Jeśli warzywa zaczną się palić, należy zmniejszyć ogień.
teraz dodaj do patelni wędzoną paprykę, mielony kminek i kolendrę, płatki czerwonej papryki (można zastąpić proszkiem), a także sól (trochę trzeba zostawić do posypania gotowego dania), cukier granulowany i kostki pomidorów wraz z sokiem. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 10 minut, mieszając wszystko od czasu do czasu. W określonym czasie sos powinien nieco zgęstnieć.
dodaj posiekane warzywa, wlej ciężką śmietanę, ponownie wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut, nie zapominając czasami mieszać naczynia. Zdejmij patelnię z ognia i zrób sześć otworów w powstałym sosie. W każdym otworze rozbijamy jajko, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Wlej trochę gorącego sosu na białka łyżką-pomoże to białkom ugotować się nieco szybciej niż żółtka, a te ostatnie pozostaną płynne.
posyp przyszłą shakshukę solą zarezerwowaną na później. Kruszymy ser i posypujemy nim Shakshuka na wierzchu, wokół jajek. Przywróć patelnię do ognia, ciepło jest słabe. Przykryj pokrywką i gotuj Shakshuka przez 5-7 minut. Czas może się różnić. Musisz skupić się na gotowości białek i pożądanym stopniu płynu żółtek.
posyp gotowe danie posiekaną kolendrą i podawaj na stole na ciepło, idealnie - z pachnącym świeżym chlebem, który można zanurzyć w sosie.
nawiasem mówiąc, sos pomidorowy Shakshuka można przygotować wcześniej. W takim przypadku danie śniadaniowe zostanie przygotowane bardzo szybko. Sos będzie bez problemu przechowywany w lodówce przez 2 dni. Można go również zamrozić na okres do 2 miesięcy. Podczas gotowania mrożony sos należy podgrzać bezpośrednio na patelni i kontynuować gotowanie shakshuki zgodnie z przepisem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g