mięso mielone w piekarniku z serem i kwaśną śmietaną

apetyczny, pyszny, piękny! Przygotuj i zachwyć krewnych! Mięso mielone w piekarniku z serem i kwaśną śmietaną to danie, które wygląda jak restauracja. Okazuje się, że jest bardzo smaczny i pachnący. Ponadto danie nadaje się do diety niskowęglowodanowej. Przygotowanie takiej zapiekanki nie jest trudne i bardzo szybkie!
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 5 % 2 g
280 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na początek przygotowujemy produkty:

- w razie potrzeby rozmrażamy mięso mielone,

- obierz cebulę i czosnek z łuski, po czym pokrój cebulę w małe kostki i trzy czosnek na drobnej tarce,

- twardy ser na tarce,

- boczek kroimy na małe kawałki,

- ogórki kiszone kroimy w małe kostki (nie można ich wcale używać lub wręcz przeciwnie - dodaj więcej. W tej kwestii warto skupić się na własnych preferencjach, ale dodają one potrawie pewnego rodzaju pikanterii. Inne marynaty, na przykład grzyby, są również idealne).

włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na średnim ogniu kładziemy dużą patelnię, podgrzewamy ją niewielką ilością oleju roślinnego. Włóż mięso mielone na patelnię, zmiel je na mniejsze kawałki szpatułką. Dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek, suche przyprawy, sól i mielony czarny pieprz (idealnie - świeżo zmielony) do mielonego mięsa. Wszystko wymieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie wlej sos Worcester. Gotuj wszystko razem przez 8-10 minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

w średniej wielkości misce wymieszaj lekko ubite jaja kurze z połową startego sera, kwaśną śmietaną i musztardą. Mieszaj, aż będzie jednorodny.

nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego mieszaninę z mielonym mięsem z patelni. Posyp mięso mielone kawałkami boczku i pikli. Następnie wlej płynną mieszaninę na wierzch. Ostatnią warstwą rozprowadzamy pozostały starty ser.

włóż formę do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (aż ser zacznie bulgotać).

podawaj blule na gorąco!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy