skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy produkty:
- w razie potrzeby rozmrażamy mięso mielone,
- obierz cebulę i czosnek z łuski, po czym pokrój cebulę w małe kostki i trzy czosnek na drobnej tarce,
- twardy ser na tarce,
- boczek kroimy na małe kawałki,
- ogórki kiszone kroimy w małe kostki (nie można ich wcale używać lub wręcz przeciwnie - dodaj więcej. W tej kwestii warto skupić się na własnych preferencjach, ale dodają one potrawie pewnego rodzaju pikanterii. Inne marynaty, na przykład grzyby, są również idealne).
włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na średnim ogniu kładziemy dużą patelnię, podgrzewamy ją niewielką ilością oleju roślinnego. Włóż mięso mielone na patelnię, zmiel je na mniejsze kawałki szpatułką. Dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek, suche przyprawy, sól i mielony czarny pieprz (idealnie - świeżo zmielony) do mielonego mięsa. Wszystko wymieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie wlej sos Worcester. Gotuj wszystko razem przez 8-10 minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
w średniej wielkości misce wymieszaj lekko ubite jaja kurze z połową startego sera, kwaśną śmietaną i musztardą. Mieszaj, aż będzie jednorodny.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego mieszaninę z mielonym mięsem z patelni. Posyp mięso mielone kawałkami boczku i pikli. Następnie wlej płynną mieszaninę na wierzch. Ostatnią warstwą rozprowadzamy pozostały starty ser.
włóż formę do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (aż ser zacznie bulgotać).
podawaj blule na gorąco!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g