Udekoruj ryż z cebulą i marchewką

pyszny kruchy ryż z warzywami. Udekoruj ryby, mięso.
PoDomashnemyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 75 % 21 g
132 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do garnka z grubym dniem. Dodaj cebulę, podsmaż trochę. Następnie dodaj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa podsmaż i dodaj ryż. Ryż z warzywami należy smażyć przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej wodę i dodaj sól. Gotuj ryż pod przykryciem, aż ugotuje się cała woda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wymieszaj ryż, przykryj te pokrywką, wyłącz ogrzewanie i odstaw na 10 minut. Udekoruj gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy