Quiche Lauren z rybą

niesamowite ciasto na rodzinny obiad. Spodoba się wszystkim! Quiche Lauren z rybą można przygotować zarówno z ciasta kruchego, jak i francuskiego. I tak, i tak okazuje się bardzo dobrze, pachnące, apetyczne, sycące i bardzo kremowe. Dobry sposób na zadowolenie rodziny w dni powszednie lub w dzień wolny. Możesz przygotować takie ciasto na przybycie gości. Najważniejsze jest, aby przechowywać opakowanie ciasta francuskiego w zamrażarce. Łosoś na ciasto można wziąć zarówno świeży, jak i konserwowy. Inne ryby też będą działać.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 24 % 8 g
248 kcal
IG: 22 / 67 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 5 min

1. Wcześniej wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozmrażamy do temperatury pokojowej, a do rzeczy przygotowujemy produkty:

- filet z łososia umyć, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na małe kawałki;

- obierz i umyj zwykłą i czerwoną cebulę, wytrzyj je i pokrój według własnego gustu-drobno lub półpierścienie, każdy w osobne miski;

- warzywa lub możesz wziąć zarówno świeże, jak i mrożone (w tym przypadku należy je wcześniej rozmrozić i spuścić płyn), umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Odpowiednie są wszelkie warzywa-kalafior, brokuły, marchewka, kukurydza lub groszek. Szpinak będzie dobry w tym cieście, a nawet możesz dodać trochę pokrojonych grzybów;

- ząbki czosnku czyścimy, płuczemy, suszymy i siekamy w dowolny dogodny sposób;

- umyj, osusz i drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek.

2. Przygotowujemy naczynie do pieczenia o średnicy 26 cm (Możesz więcej, ale w tym przypadku musisz dodać 1 jajko do określonej liczby składników i wziąć trochę więcej warzyw), posmaruj je oliwą z oliwek. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

3. Na powierzchni roboczej posypanej niewielką ilością mąki rozwałkuj ciasto i włóż do formy, uformuj boki, odetnij nadmiar ciasta. Pozostaw podstawę na 5 minut, a następnie nakłuj ciasto widelcem na całym dnie. Następnie wykładamy dno kawałkiem pergaminu i wlewamy pełną podstawę grochu lub fasoli.

4. Włóż formę z podstawą do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Podstawa w tym czasie powinna stać się przyjemnym złotym kolorem. Usuwamy pergamin z roślinami strączkowymi i pieczemy podstawę przez kolejne 3-4 minuty. Po wyjęciu formy z piekarnika i odłożeniu na bok i zmniejszeniu ciepła do 170 Stopni Celsjusza.

5. Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej pozostałą oliwę z oliwek, podgrzej ją. Następnie włóż posiekaną cebulę na patelnię (zwykłą i na razie pozostaw czerwoną). Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut do miękkości. Po rozprowadzeniu przygotowanych warzyw, posiekanego czosnku, zalej wszystko sokiem z cytryny. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut, po czym posypujemy wszystko solą i czarnym pieprzem i mieszamy.

6. Rozbij jajka do dużej miski, wlej do nich śmietanę, wlej sól (około pół łyżeczki) i czarny pieprz. Ubij wszystko razem, aż będzie puszyste.

7. Trzy na tarce sera i dodaj połowę na patelnię do warzyw, tam też wysyłamy łososia, pokrojoną czerwoną cebulę, zieloną cebulę i koperek, a także skórkę z cytryny i płatki chili. Wymieszaj i rozprowadź mieszaninę na podstawie. Na wierzch napełnij wszystko mieszanką jajeczną, a następnie posyp pozostałym serem.

8. Włóż formę z przyszłym ciastem do piekarnika i piecz przez 50-55 minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej. Konieczne jest, aby jajko było wystarczająco upieczone. Wyjmujemy formę z piekarnika, odstawiamy na 10 minut,a następnie podajemy.

doskonałym dodatkiem do ciasta byłaby lekka sałatka warzywna, świeże zioła, cytryna pokrojona w plasterki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy