skład / składniki
metoda gotowania
1. Wcześniej wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozmrażamy do temperatury pokojowej, a do rzeczy przygotowujemy produkty:
- filet z łososia umyć, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na małe kawałki;
- obierz i umyj zwykłą i czerwoną cebulę, wytrzyj je i pokrój według własnego gustu-drobno lub półpierścienie, każdy w osobne miski;
- warzywa lub możesz wziąć zarówno świeże, jak i mrożone (w tym przypadku należy je wcześniej rozmrozić i spuścić płyn), umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Odpowiednie są wszelkie warzywa-kalafior, brokuły, marchewka, kukurydza lub groszek. Szpinak będzie dobry w tym cieście, a nawet możesz dodać trochę pokrojonych grzybów;
- ząbki czosnku czyścimy, płuczemy, suszymy i siekamy w dowolny dogodny sposób;
- umyj, osusz i drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek.
2. Przygotowujemy naczynie do pieczenia o średnicy 26 cm (Możesz więcej, ale w tym przypadku musisz dodać 1 jajko do określonej liczby składników i wziąć trochę więcej warzyw), posmaruj je oliwą z oliwek. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
3. Na powierzchni roboczej posypanej niewielką ilością mąki rozwałkuj ciasto i włóż do formy, uformuj boki, odetnij nadmiar ciasta. Pozostaw podstawę na 5 minut, a następnie nakłuj ciasto widelcem na całym dnie. Następnie wykładamy dno kawałkiem pergaminu i wlewamy pełną podstawę grochu lub fasoli.
4. Włóż formę z podstawą do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Podstawa w tym czasie powinna stać się przyjemnym złotym kolorem. Usuwamy pergamin z roślinami strączkowymi i pieczemy podstawę przez kolejne 3-4 minuty. Po wyjęciu formy z piekarnika i odłożeniu na bok i zmniejszeniu ciepła do 170 Stopni Celsjusza.
5. Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej pozostałą oliwę z oliwek, podgrzej ją. Następnie włóż posiekaną cebulę na patelnię (zwykłą i na razie pozostaw czerwoną). Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut do miękkości. Po rozprowadzeniu przygotowanych warzyw, posiekanego czosnku, zalej wszystko sokiem z cytryny. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut, po czym posypujemy wszystko solą i czarnym pieprzem i mieszamy.
6. Rozbij jajka do dużej miski, wlej do nich śmietanę, wlej sól (około pół łyżeczki) i czarny pieprz. Ubij wszystko razem, aż będzie puszyste.
7. Trzy na tarce sera i dodaj połowę na patelnię do warzyw, tam też wysyłamy łososia, pokrojoną czerwoną cebulę, zieloną cebulę i koperek, a także skórkę z cytryny i płatki chili. Wymieszaj i rozprowadź mieszaninę na podstawie. Na wierzch napełnij wszystko mieszanką jajeczną, a następnie posyp pozostałym serem.
8. Włóż formę z przyszłym ciastem do piekarnika i piecz przez 50-55 minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej. Konieczne jest, aby jajko było wystarczająco upieczone. Wyjmujemy formę z piekarnika, odstawiamy na 10 minut,a następnie podajemy.
doskonałym dodatkiem do ciasta byłaby lekka sałatka warzywna, świeże zioła, cytryna pokrojona w plasterki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g