skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Następnie zetrzyj schłodzone, mrożone masło. Zmiel uchwyty na okruchy. Wlać na suchą patelnię i smażyć okruchy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Nie pozwól, aby okruchy się przypaliły lub rozgotowały.
2 wlej jajka na patelnię, dodaj cukier, wanilię, krochmal. Mieszać. Dodaj śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając gotujemy, aż zgęstnieje. Dodaj masło.
3. Zbieramy ciasto. Bierzemy dzieloną formę 18 cm, bierzemy pergamin i myjemy paski olejem roślinnym i przyklejamy do boków.
4. Pierwszą warstwę wsypujemy okruchy i równomiernie rozprowadzamy
5. Druga warstwa kremu i tak dalej powtarzamy warstwy, aż się skończy.
6. Ostatnia warstwa to krem. Posyp białą startą czekoladą lub płatkami kokosowymi
7. Wysyłamy do lodówki, aby lepiej się ochłodzić na noc. Aby krem zastygł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g