ciasto nadzienie na patelni

ciasto bez pieczenia jest pyszne. Polecam przygotować 2 porcje. Pyszne z filiżanką kawy lub herbaty.
Julia DobrowolskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 39 % 24 g
węglowodany 53 % 33 g
354 kcal
IG: 12 / 3 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Następnie zetrzyj schłodzone, mrożone masło. Zmiel uchwyty na okruchy. Wlać na suchą patelnię i smażyć okruchy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Nie pozwól, aby okruchy się przypaliły lub rozgotowały.

2 wlej jajka na patelnię, dodaj cukier, wanilię, krochmal. Mieszać. Dodaj śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając gotujemy, aż zgęstnieje. Dodaj masło.

3. Zbieramy ciasto. Bierzemy dzieloną formę 18 cm, bierzemy pergamin i myjemy paski olejem roślinnym i przyklejamy do boków.

4. Pierwszą warstwę wsypujemy okruchy i równomiernie rozprowadzamy

5. Druga warstwa kremu i tak dalej powtarzamy warstwy, aż się skończy.

6. Ostatnia warstwa to krem. Posyp białą startą czekoladą lub płatkami kokosowymi

7. Wysyłamy do lodówki, aby lepiej się ochłodzić na noc. Aby krem zastygł

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy