naleśniki na mleku do nadzienia
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy 2 łyżki cukru i dobrze ubij mikserem. Do ubitych jajek wlewamy 500 mililitrów mleka i wlej 170 gramów mąki. Wymieszaj i ubij mikserem, aby nie było grudek. Do ciasta wlewamy 3 łyżki oleju roślinnego i ciasto jest gotowe!
Krok 2:
Na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem roślinnym wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Naleśniki są gotowe.
Krok 3:
Zaczynamy do woli! W razie potrzeby można je posmarować dowolnym dżemem, użyłem porzeczki. Do tych naleśników wystarczy każde nadzienie, czy to mięsne, czy twarogowe, słodkie czy pikantne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g