skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj warzywa.W razie potrzeby usuń skórkę z cukinii i usuń nasiona.Zetrzyj cukinię na grubej tarce, wyciśnij sok.
Krok 2:
Obierz marchewki i czosnek.Dodaj startą marchewkę na grubej tarce i posiekaną (średniej wielkości) natkę pietruszki. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do warzyw.
Krok 3:
Dodaj surowe jajko, sól, przyprawy i sezam. Wymieszać.
Krok 4:
Na koniec dodaj mąkę, ponownie wymieszaj.Spójrz na konsystencję, mąka może potrzebować od 3 łyżek stołowych ze zjeżdżalnią do 5.
Krok 5:
Wymieszaj.
Krok 6:
Łyżką stołową rozłóż masę cukinii na rozgrzanym oleju, smaż, aż pojawi się złoty kolor.Odwróć łopatką na drugą stronę i doprowadź naleśniki do miękkości.Ogień powinien być nieco mniejszy niż średnia.
Krok 7:
Gotowe placki podawaj z jogurtem.
czy potrzebujesz czegoś szybkiego na herbatę? Chcesz zrobić lekkie śniadanie lub przekąskę? Wtedy zdecydowanie powinieneś wiedzieć, jak gotować naleśniki z cukinii. Ponadto, jak zrobić naleśniki z cukinii, przyda się tym, którzy są na diecie. W końcu cukinia jest dość niskokalorycznym produktem. Możesz także dowiedzieć się, jak zrobić dietetyczne placki z cukinii.
istnieje kilka sposobów gotowania naleśników z cukinii: częściej są one po prostu smażone na oleju, ale można je również upiec w piekarniku. Możesz zrobić zwykłe lub słodkie naleśniki z cukinii. Przepis na placki z cukinii może również zawierać inne składniki, które sprawiają, że placki z cukinii mają bardziej zróżnicowany smak. Są to placki z cukinii z czosnkiem, placki z cukinii z twarogiem,placki z cukinii z serem. Jeśli monitorujesz swoją wagę, przestrzegasz diety, możesz gotować naleśniki z cukinii. Jeśli nie używasz jajek, możesz gotować chude naleśniki z cukinii. Ale w tym przypadku nie można obejść się bez mąki. Chociaż nie, mąkę można zastąpić semoliną i przygotować placki z cukinii z semoliną. Należy wspomnieć, jak sprawić, by placki z cukinii były zdrowsze. Aby to zrobić, do cukinii dodaje się inne warzywa lub owoce. Tak przygotowywane są placki z cukinii i jabłek, placki z cukinii i marchwi. Naleśniki z cukinii są bujne, jeśli dodasz do nich trochę gaszonej sody, a także lekko ubij powstałe ciasto. Jest inny sposób, aby naleśniki z cukinii były bujne: w tym celu przygotowuje się naleśniki z cukinii na kefirze lub kwaśnym mleku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g