skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dowolnie, ale niezbyt drobno, posiekaj cebulę i trzy ząbki czosnku.
Krok 2:
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek rozłóż posiekaną cebulę z czosnkiem i smaż, aż się zarumieni.
Krok 3:
Włóż smażoną cebulę z czosnkiem do osobnej miski.
Krok 4:
Umyte i obrane pieczarki kroimy w równe talerze.
Krok 5:
Umieść pieczarki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Krok 6:
Smażyć pieczarki, od czasu do czasu mieszając, aż woda całkowicie odparuje, włożyć do osobnej miski na cebulę z czosnkiem i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Krok 7:
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 8:
Pocieramy również marchewki na grubej tarce.
Krok 9:
W misce do ziemniaków z marchewką dodaj mąkę przesianą przez sito w ilości pięciu łyżek stołowych.
Krok 10:
W osobnej misce wymieszaj łyżkę masy ziemniaczanej z dodanymi do niej grzybami i przygotuj ciasto.
Krok 11:
Rozłóż placki ziemniaczane z grzybami smażyć na rozgrzanej patelni.
Krok 12:
Smaż przez siedem minut z każdej strony, w wyniku czego otrzymujemy złote placki ziemniaczane.
Krok 13:
Placki ziemniaczane układamy na talerzu, dekorujemy pokrojoną w plasterki rzodkiewką, dodajemy do smaku pikantno-słodki sos, przyprawę & quot; chrzan", grzyby i natkę pietruszki. Życzę wszystkim smacznego!
wspaniały przepis, dzięki któremu możesz szybko przygotować w domu bardzo smaczne i aromatyczne danie z przyprawami i przyprawami!
pierwsza wzmianka o plackach ziemniaczanych pochodzi z 1830 roku, gdzie ich przygotowanie, pod wpływem kuchni niemieckiej, (były wtedy znane jako niemieckie placki ziemniaczane) opisał Polski kucharz Jan Schitler - autor pierwszych systematycznych książek kulinarnych.
Nazwa " draniki "pochodzi ze staroruskiego i pochodzi od słowa" drżeć", czyli pocierać. Placki ziemniaczane przygotowywane są z surowych ziemniaków, które jeszcze przed pojawieniem się tarki "szarpały" na spiczastej desce, z dodatkiem soli, jajek i mąki, która wiąże skrobię. Zgodnie z życzeniem i smakiem możesz dodać cebulę, czosnek i różne przyprawy. Powstałe ciasto miesza się i smaży na patelni z dodatkiem tłuszczu wieprzowego lub oleju roślinnego. Placki ziemniaczane są nieodłącznym atrybutem większości kuchni, przede wszystkim oczywiście białoruskiej, potem ukraińskiej, rosyjskiej, polskiej i żydowskiej.
placki ziemniaczane i naleśniki można znaleźć prawie wszędzie, gdzie ziemniaki są spożywane — od Ameryki Łacińskiej po Europę Północną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g