Chude placki ziemniaczane z grzybami

wspaniały przepis na bardzo popularne danie! Chude placki ziemniaczane z grzybami bez dodawania jajek! Bardzo smaczny i prosty przepis na danie z ziemniaków!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 75 % 15 g
91 kcal
IG: 81 / 0 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dowolnie, ale niezbyt drobno, posiekaj cebulę i trzy ząbki czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek rozłóż posiekaną cebulę z czosnkiem i smaż, aż się zarumieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż smażoną cebulę z czosnkiem do osobnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyte i obrane pieczarki kroimy w równe talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść pieczarki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć pieczarki, od czasu do czasu mieszając, aż woda całkowicie odparuje, włożyć do osobnej miski na cebulę z czosnkiem i dobrze wymieszać wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pocieramy również marchewki na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce do ziemniaków z marchewką dodaj mąkę przesianą przez sito w ilości pięciu łyżek stołowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W osobnej misce wymieszaj łyżkę masy ziemniaczanej z dodanymi do niej grzybami i przygotuj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż placki ziemniaczane z grzybami smażyć na rozgrzanej patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż przez siedem minut z każdej strony, w wyniku czego otrzymujemy złote placki ziemniaczane.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Placki ziemniaczane układamy na talerzu, dekorujemy pokrojoną w plasterki rzodkiewką, dodajemy do smaku pikantno-słodki sos, przyprawę & quot; chrzan", grzyby i natkę pietruszki. Życzę wszystkim smacznego!

wspaniały przepis, dzięki któremu możesz szybko przygotować w domu bardzo smaczne i aromatyczne danie z przyprawami i przyprawami!
pierwsza wzmianka o plackach ziemniaczanych pochodzi z 1830 roku, gdzie ich przygotowanie, pod wpływem kuchni niemieckiej, (były wtedy znane jako niemieckie placki ziemniaczane) opisał Polski kucharz Jan Schitler - autor pierwszych systematycznych książek kulinarnych.
Nazwa " draniki "pochodzi ze staroruskiego i pochodzi od słowa" drżeć", czyli pocierać. Placki ziemniaczane przygotowywane są z surowych ziemniaków, które jeszcze przed pojawieniem się tarki "szarpały" na spiczastej desce, z dodatkiem soli, jajek i mąki, która wiąże skrobię. Zgodnie z życzeniem i smakiem możesz dodać cebulę, czosnek i różne przyprawy. Powstałe ciasto miesza się i smaży na patelni z dodatkiem tłuszczu wieprzowego lub oleju roślinnego. Placki ziemniaczane są nieodłącznym atrybutem większości kuchni, przede wszystkim oczywiście białoruskiej, potem ukraińskiej, rosyjskiej, polskiej i żydowskiej.
placki ziemniaczane i naleśniki można znaleźć prawie wszędzie, gdzie ziemniaki są spożywane — od Ameryki Łacińskiej po Europę Północną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy