Meksykańskie tortille

przaśne tortille do burrito, tacos, fajitos, quesadillas! Te pyszne tortille kukurydziane są jednymi z najłatwiejszych do zrobienia i pasują do wielu meksykańskich potraw!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 77 % 43 g
262 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybierz niezbędną mąkę do zrobienia meksykańskich tortilli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dwa razy w dużej misce przesiać przez sito 150 gramów pszenicy i 180 gramów mąki kukurydzianej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli do pojemnika z dwustu mililitrami gorącej wody podgrzanej do 70-80 stopni i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gorącą wodę w częściach do miski z mąką i wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów rozgrzanego masła do mąki i wymieszaj trzepaczką, aby zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadal zagniatamy ciasto rękami i aby się nie kleić, dodajemy garść mąki kukurydzianej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robimy rodzaj bułki z ciasta i posypujemy stół mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzielimy naszą rolkę na osiem w przybliżeniu równych części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na ciasta o grubości 1,5-2 milimetrów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą odpowiedniej pokrywy wykonujemy ciasta o tym samym kształcie o średnicy 20-22 centymetrów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na rozgrzanej patelni z grubym dnem opiekamy tortille, po jednej minucie z każdej strony, bez dodawania oleju i zawijamy w przygotowany ręcznik. Następnie wyjmujemy ciasta do lodówki, po włożeniu ich do torby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Okazało się bardzo smaczne meksykańskie tortille, które w ciągu tygodnia można wykorzystać do jedzenia i przygotować danie z różnymi nadzieniami.

tortille kukurydziane, które są przygotowywane z dodatkiem mąki pszennej, można podawać na stole z pierwszym i drugim daniem, a ponadto przygotowywane są z nimi obfite przekąski ze składnikami warzywnymi i mięsnymi. Ta tortilla z mąki przaśnej jest rodzajem chleba w Meksyku i jest szybka i łatwa w przygotowaniu! Trudno sobie wyobrazić danie, którego nie można połączyć z tortillą, są przygotowywane z różnymi nadzieniami.
tortilla jest niezbędna do robienia kanapek, bułek, burrito, fajitas, tacos i quesadillas, często je się je bez nadzienia, po prostu maczając w różnych sosach, które są przygotowywane w dużych ilościach w Meksyku.
ciasto jest często dzielone na kawałki i używane zamiast sztućców – widelców, łyżek, a także zamiast talerza. Tortille są spożywane głównie w Meksyku, krajach Ameryki Środkowej i USA. W Meksyku te tortille są jedną z potraw narodowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy