skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybierz niezbędną mąkę do zrobienia meksykańskich tortilli.
Krok 2:
Dwa razy w dużej misce przesiać przez sito 150 gramów pszenicy i 180 gramów mąki kukurydzianej.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli do pojemnika z dwustu mililitrami gorącej wody podgrzanej do 70-80 stopni i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj gorącą wodę w częściach do miski z mąką i wymieszaj trzepaczką.
Krok 5:
Dodaj pięćdziesiąt gramów rozgrzanego masła do mąki i wymieszaj trzepaczką, aby zagnieść ciasto.
Krok 6:
Nadal zagniatamy ciasto rękami i aby się nie kleić, dodajemy garść mąki kukurydzianej.
Krok 7:
Robimy rodzaj bułki z ciasta i posypujemy stół mąką.
Krok 8:
Dzielimy naszą rolkę na osiem w przybliżeniu równych części.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą część ciasta na ciasta o grubości 1,5-2 milimetrów.
Krok 10:
Za pomocą odpowiedniej pokrywy wykonujemy ciasta o tym samym kształcie o średnicy 20-22 centymetrów.
Krok 11:
Na rozgrzanej patelni z grubym dnem opiekamy tortille, po jednej minucie z każdej strony, bez dodawania oleju i zawijamy w przygotowany ręcznik. Następnie wyjmujemy ciasta do lodówki, po włożeniu ich do torby.
Krok 12:
Okazało się bardzo smaczne meksykańskie tortille, które w ciągu tygodnia można wykorzystać do jedzenia i przygotować danie z różnymi nadzieniami.
tortille kukurydziane, które są przygotowywane z dodatkiem mąki pszennej, można podawać na stole z pierwszym i drugim daniem, a ponadto przygotowywane są z nimi obfite przekąski ze składnikami warzywnymi i mięsnymi. Ta tortilla z mąki przaśnej jest rodzajem chleba w Meksyku i jest szybka i łatwa w przygotowaniu! Trudno sobie wyobrazić danie, którego nie można połączyć z tortillą, są przygotowywane z różnymi nadzieniami.
tortilla jest niezbędna do robienia kanapek, bułek, burrito, fajitas, tacos i quesadillas, często je się je bez nadzienia, po prostu maczając w różnych sosach, które są przygotowywane w dużych ilościach w Meksyku.
ciasto jest często dzielone na kawałki i używane zamiast sztućców – widelców, łyżek, a także zamiast talerza. Tortille są spożywane głównie w Meksyku, krajach Ameryki Środkowej i USA. W Meksyku te tortille są jedną z potraw narodowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g