naleśniki waniliowe z mąki ryżowej na kefirze

pyszne, przytulne śniadanie z rodziną! Naleśniki z mąki ryżowej na kefirze, przygotowane według tego przepisu, są bujne i przewiewne, z apetyczną złotą skórką. W przeciwieństwie do tradycyjnych wypieków pszennych, placki ryżowe są bielsze w środku. Jest to wspaniała opcja śniadaniowa dla całej rodziny, ponieważ zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają domowe wypieki.
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 66 % 35 g
280 kcal
IG: 6 / 6 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby przygotować takie naleśniki, potrzebujesz przede wszystkim dobrej jakości mąki ryżowej. Należy go przesiać przez specjalne drobne sito. Więc mąka pozbywa się wszelkich obcych zanieczyszczeń i jednocześnie jest nasycona tlenem. Ważne jest, aby nie pomijać tego pośredniego procesu, ponieważ dzięki niemu ciasto na naleśniki uzyskuje się szczególnie delikatną i przewiewną strukturę.

przesianą mąkę ryżową należy wymieszać z sodą oczyszczoną i odrobiną soli. Następnie należy umieścić cukier według własnego gustu i preferencji. Jeśli rodzina lubi słodycze, możesz dodać więcej cukru. Jeśli planujesz podawać naleśniki z miodem, domowym dżemem lub syropem klonowym, możesz dodać minimalną ilość cukru.

aby uzyskać smaczny smak, dodaj cukier waniliowy do ciasta (można go zastąpić wanilią lub ekstraktem waniliowym).

wymieszaj wszystkie suche składniki razem, aż będą gładkie.

kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki lub lekko podgrzać do temperatury pokojowej lub nieco cieplej. Sfermentowane produkty mleczne dobrze reagują z sodą oczyszczoną, szczególnie w ciepłej temperaturze. Wlej kefir do suchych potraw i wymieszaj ciasto ręczną trzepaczką lub zwykłą łyżką stołową. Nie ma potrzeby mocnego ubijania ciasta. Mieszaj tylko po to, aby nie było grudek mąki, a ciasto będzie gładkie.

następnie przygotuj dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą, to ona pozwala smażyć naleśniki na minimalnej ilości oleju roślinnego. Umieść patelnię na kuchence, wlej trochę oleju i podgrzej.

łyżką wyłożyć ciasto na patelnię i na średnim ogniu upiec je na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

połóż smażone placki na kilkakrotnie złożonym ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

naleśniki z mąki ryżowej podawaj na kefirze na gorąco ze śmietaną, domowym dżemem, płynnym miodem lub syropem czekoladowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy