skład / składniki
metoda gotowania
lepiej jest wcześniej wyjąć kefir z lodówki, w temperaturze pokojowej naleśniki okażą się bardziej bujne i przewiewne. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj jajko, sól i cukier. Dobrze wymieszaj.
dodaj mąkę, sodę i doprowadź mieszaninę do gładkości. Na tym etapie lepiej jest użyć miksera. Poświęcając trochę czasu i wysiłku na ubijanie, w rezultacie otrzymujemy całkowicie jednorodną bujną masę bez grudek, które mogą zepsuć konsystencję gotowych naleśników.
inne przepisy dodają sodę do kefiru, ale to zła decyzja. Reagując z kwasem bez mąki, soda wykona swoją pracę wcześniej niż zamierzona, a naleśniki nie okażą się bujne. Mieszając się z kefirem wraz z mąką, soda zaczyna działać już w gotowym cieście, zapewniając lekkość gotowemu daniu.
ważny punkt - gdy ciasto jest gładkie, pozostawia się je na 30 minut i nie miesza się ponownie! Pęcherzyki powietrza powstające w środku powinny tam pozostać, w tym przypadku naleśniki nie spadną nawet na patelnię.
Koda powierzchnia ciasta pokryta jest bąbelkami, zaczynamy smażyć. Smarujemy patelnię olejem, podgrzewamy, nakładamy łyżkę ciasta i smażymy na średnim ogniu. Gdy tylko na powierzchni surowej strony pojawią się bąbelki, odwróć i usmaż drugą stronę.
ciasto należy zbierać od krawędzi, nie mieszając całej masy, dbając o tak cenne i zapewniające strukturę pęcherzykom powietrza. Bujne naleśniki na kefirze są gotowe, połóż je na talerzu, dodaj śmietanę, dżem, skondensowane mleko lub inny Topper. Danie jest zwykle podawane na gorąco, ale w zimnej formie naleśniki nie tracą doskonałego smaku, smażone wieczorem, będą doskonale zachowane do śniadania.
smacznego! Można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g