proste naleśniki bez drożdży z kefirem na patelni

idealne zwiewne placki o delikatnym smaku! Gotuj łatwo! Naleśniki kefirowe na patelni to jedna z wielu opcji przygotowania słynnego dania. Naleśniki według tego przepisu są delikatne, bujne i przewiewne, z przyjemną skórką i delikatnym środkiem. Uzupełnione kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem nadają się na śniadanie, kolację i po prostu przekąskę w ciągu dnia.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 72 % 28 g
181 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

lepiej jest wcześniej wyjąć kefir z lodówki, w temperaturze pokojowej naleśniki okażą się bardziej bujne i przewiewne. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj jajko, sól i cukier. Dobrze wymieszaj.

dodaj mąkę, sodę i doprowadź mieszaninę do gładkości. Na tym etapie lepiej jest użyć miksera. Poświęcając trochę czasu i wysiłku na ubijanie, w rezultacie otrzymujemy całkowicie jednorodną bujną masę bez grudek, które mogą zepsuć konsystencję gotowych naleśników.

inne przepisy dodają sodę do kefiru, ale to zła decyzja. Reagując z kwasem bez mąki, soda wykona swoją pracę wcześniej niż zamierzona, a naleśniki nie okażą się bujne. Mieszając się z kefirem wraz z mąką, soda zaczyna działać już w gotowym cieście, zapewniając lekkość gotowemu daniu.

ważny punkt - gdy ciasto jest gładkie, pozostawia się je na 30 minut i nie miesza się ponownie! Pęcherzyki powietrza powstające w środku powinny tam pozostać, w tym przypadku naleśniki nie spadną nawet na patelnię.

Koda powierzchnia ciasta pokryta jest bąbelkami, zaczynamy smażyć. Smarujemy patelnię olejem, podgrzewamy, nakładamy łyżkę ciasta i smażymy na średnim ogniu. Gdy tylko na powierzchni surowej strony pojawią się bąbelki, odwróć i usmaż drugą stronę.

ciasto należy zbierać od krawędzi, nie mieszając całej masy, dbając o tak cenne i zapewniające strukturę pęcherzykom powietrza. Bujne naleśniki na kefirze są gotowe, połóż je na talerzu, dodaj śmietanę, dżem, skondensowane mleko lub inny Topper. Danie jest zwykle podawane na gorąco, ale w zimnej formie naleśniki nie tracą doskonałego smaku, smażone wieczorem, będą doskonale zachowane do śniadania.

smacznego! Można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy