skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty i przyprawy niezbędne do przygotowania pysznej pizzy z cukinii i marynujemy pierś z kurczaka we francuskich ziołach. W dużej misce zetrzyj młodą cukinię na grubej tarce.
Krok 2:
Dodaj do miski do startej cukinii trzy łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jedną łyżeczkę bazylii, rozbij dwa jaja kurze i dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 3:
Drobno posiekaj trochę koperku i dodaj do miski do cukinii, wymieszaj i odstaw ciasto na kilka minut.
Krok 4:
Podgrzej patelnię na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym i usmaż pierś z kurczaka.
Krok 5:
Zmniejsz ogień kuchenki i przykryj patelnię pokrywką, a pierś z kurczaka osiągnie gotowość przez dziesięć minut.
Krok 6:
Zetrzyj sto dwadzieścia gramów twardego sera na drobnej tarce.
Krok 7:
Pokrój pomidora i paprykę w pierścienie.
Krok 8:
Dowolnie, ale niezbyt małe kawałki, pokrój smażoną pierś z kurczaka.
Krok 9:
Wlej i rozprowadź dwie łyżki oleju roślinnego na patelni pędzlem i włóż przygotowane ciasto z cukinii na patelnię.
Krok 10:
Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem na patelni, tworząc podstawę do pizzy, posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy do smaku mieszankę papryki i soli.
Krok 11:
Układamy kawałki piersi z kurczaka, pierścienie pomidora i papryki w równych warstwach.
Krok 12:
Posyp obficie startym serem na wierzchu i wyślij na dwadzieścia pięć minut do piekarnika, który został włączony o 180 stopni. Po dwudziestu pięciu minutach posyp pizzę pozostałym startym serem i wyślij do piekarnika na kolejne pięć minut.
Krok 13:
Wyjmujemy pizzę z piekarnika, kroimy, układamy na talerzach i podajemy na śniadanie. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
założę się, że myślałeś, że pizza może być tylko na bazie mąki? To tradycja słonecznych Włoch! Nie zamierzam jej łamać. Ugotujemy z Tobą prawdziwą pizzę, ale będzie miała cukinię w sercu ciasta. Podejrzane, prawda? Nie, tylko letni posiłek musi koniecznie zawierać warzywa, a to wcale nie oznacza, że będzie bez smaku! "Lekki, delikatny, rozpływający się w ustach"-taki posmak pozostawi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g