Pizza z cukinii z pomidorami i pierś z kurczaka na patelni

śniadanie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom! Przepis na prawdziwą pizzę z marynowanym kurczakiem, który opiera się na cukinii zamiast ciasta mącznego!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 19 % 5 g
156 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty i przyprawy niezbędne do przygotowania pysznej pizzy z cukinii i marynujemy pierś z kurczaka we francuskich ziołach. W dużej misce zetrzyj młodą cukinię na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do miski do startej cukinii trzy łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jedną łyżeczkę bazylii, rozbij dwa jaja kurze i dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj trochę koperku i dodaj do miski do cukinii, wymieszaj i odstaw ciasto na kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym i usmaż pierś z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień kuchenki i przykryj patelnię pokrywką, a pierś z kurczaka osiągnie gotowość przez dziesięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj sto dwadzieścia gramów twardego sera na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora i paprykę w pierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dowolnie, ale niezbyt małe kawałki, pokrój smażoną pierś z kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej i rozprowadź dwie łyżki oleju roślinnego na patelni pędzlem i włóż przygotowane ciasto z cukinii na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem na patelni, tworząc podstawę do pizzy, posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy do smaku mieszankę papryki i soli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Układamy kawałki piersi z kurczaka, pierścienie pomidora i papryki w równych warstwach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp obficie startym serem na wierzchu i wyślij na dwadzieścia pięć minut do piekarnika, który został włączony o 180 stopni. Po dwudziestu pięciu minutach posyp pizzę pozostałym startym serem i wyślij do piekarnika na kolejne pięć minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy pizzę z piekarnika, kroimy, układamy na talerzach i podajemy na śniadanie. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

założę się, że myślałeś, że pizza może być tylko na bazie mąki? To tradycja słonecznych Włoch! Nie zamierzam jej łamać. Ugotujemy z Tobą prawdziwą pizzę, ale będzie miała cukinię w sercu ciasta. Podejrzane, prawda? Nie, tylko letni posiłek musi koniecznie zawierać warzywa, a to wcale nie oznacza, że będzie bez smaku! "Lekki, delikatny, rozpływający się w ustach"-taki posmak pozostawi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy