skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty niezbędne do przygotowania gruzińskiej przekąski z bakłażana z makaronem satsivi.
Krok 2:
Pokrój bakłażana w paski o grubości około jednego centymetra, włóż do wygodnego pojemnika, posyp solą ze wszystkich stron, aby plasterki dały sok, a gorycz zniknęła z nich.
Krok 3:
Zmiel blenderem w wygodnym naczyniu dwieście pięćdziesiąt gramów orzecha włoskiego.
Krok 4:
Dodaj do pojemnika do orzechów włoskich trzy ząbki czosnku, pięćdziesiąt gramów pietruszki, pięćdziesiąt gramów kolendry, pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki, pół łyżeczki szafranu, jedną łyżeczkę chmielu-suneli, sól do smaku i zmiel na gładką masę.
Krok 5:
Arbitralnie pokrój główkę cebuli.
Krok 6:
Dodaj głowę posiekanej cebuli do pojemnika do poprzednich składników, wlej pięć łyżek oleju roślinnego, posiekaj i uzyskaj domową gruzińską pastę satsivi, którą przenosimy na talerz, a następnie dodaj jedną łyżeczkę octu winogronowego.
Krok 7:
Połóż bakłażany wyciśnięte z przydzielonego soku, aby usmażyć je na patelni rozgrzanej na kuchence z dodatkiem oleju roślinnego.
Krok 8:
Smaż bakłażany z obu stron na złoty kolor i ułóż cały nadmiar tłuszczu na serwetce.
Krok 9:
Bakłażany są pięknie podawane na talerzu, w połączeniu z makaronem satsivi.
Krok 10:
Gotowaną przekąskę z bakłażana z gruzińskim makaronem satsivi dla kontrastu udekoruj pomidorem.
wspaniałe danie w 10 minut! Letnia przekąska-bakłażan po gruzińsku na świątecznym stole! Przygotowuje się na jednym oddechu! Makaron satsivi w wersji domowej, to po prostu coś, spodoba się wszystkim!
charakterystyczną cechą gruzińskiego sosu Satsivi jest użycie w nim dużej ilości posiekanych orzechów włoskich. Zestaw przypraw i przypraw do sosu jest również stosunkowo stały: szafran, czosnek, pieprz, chmiel-suneli i zakwaszacz w postaci octu winnego lub winogronowego. SOS satsivi ma około półtora tuzina odmian, ale ogólna zasada i składniki gotowania są stosunkowo stałe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g