Gruzińska przekąska z bakłażana

bombowe danie, które gotuje się jednym tchem! Pyszne bakłażany z makaronem satsivi, które mile zaskoczą swoim smakiem i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 69 % 25 g
węglowodany 19 % 7 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty niezbędne do przygotowania gruzińskiej przekąski z bakłażana z makaronem satsivi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana w paski o grubości około jednego centymetra, włóż do wygodnego pojemnika, posyp solą ze wszystkich stron, aby plasterki dały sok, a gorycz zniknęła z nich.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel blenderem w wygodnym naczyniu dwieście pięćdziesiąt gramów orzecha włoskiego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do pojemnika do orzechów włoskich trzy ząbki czosnku, pięćdziesiąt gramów pietruszki, pięćdziesiąt gramów kolendry, pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki, pół łyżeczki szafranu, jedną łyżeczkę chmielu-suneli, sól do smaku i zmiel na gładką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Arbitralnie pokrój główkę cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj głowę posiekanej cebuli do pojemnika do poprzednich składników, wlej pięć łyżek oleju roślinnego, posiekaj i uzyskaj domową gruzińską pastę satsivi, którą przenosimy na talerz, a następnie dodaj jedną łyżeczkę octu winogronowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż bakłażany wyciśnięte z przydzielonego soku, aby usmażyć je na patelni rozgrzanej na kuchence z dodatkiem oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż bakłażany z obu stron na złoty kolor i ułóż cały nadmiar tłuszczu na serwetce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bakłażany są pięknie podawane na talerzu, w połączeniu z makaronem satsivi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowaną przekąskę z bakłażana z gruzińskim makaronem satsivi dla kontrastu udekoruj pomidorem.

wspaniałe danie w 10 minut! Letnia przekąska-bakłażan po gruzińsku na świątecznym stole! Przygotowuje się na jednym oddechu! Makaron satsivi w wersji domowej, to po prostu coś, spodoba się wszystkim!
charakterystyczną cechą gruzińskiego sosu Satsivi jest użycie w nim dużej ilości posiekanych orzechów włoskich. Zestaw przypraw i przypraw do sosu jest również stosunkowo stały: szafran, czosnek, pieprz, chmiel-suneli i zakwaszacz w postaci octu winnego lub winogronowego. SOS satsivi ma około półtora tuzina odmian, ale ogólna zasada i składniki gotowania są stosunkowo stałe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy