proste placki z cukinii z jajkiem i ziołami

kotlety z cukinii zjedzą nie tylko dzieci! Doskonały przepis na przygotowanie najdelikatniejszych, bujnych i apetycznych kotletów z cukinii, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim i mile zaskoczą ich smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 59 % 19 g
155 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne niskokaloryczne bujne kotlety z cukinii, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cukinię na duże części, po usunięciu ogona i odcięciu nieco góry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wcieramy pokrojone części cukinii na średniej tarce do wygodnego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę soli do cukinii do smaku i odstaw na piętnaście minut, aby cukinia uwolniła sok, który następnie odsącz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij dwa jaja kurze do pojemnika na cukinię i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj dziesięć łyżek mąki w częściach i dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszankę papryki do smaku, Zamień wszystkie składniki we wspólnym pojemniku w jednorodną masę i odstaw na dwadzieścia minut, aby wytworzyć mąkę glutenową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podgrzej patelnię na kuchence z olejem roślinnym dodanym do smaku i rozłóż ciasto łyżką stołową, z której tworzymy kotlety.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kotlety są dobrze smażone na złoty kolor z obu stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ugotowane kotlety na talerzu, dodaj śmietanę do smaku i udekoruj ziołami. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłego gotowania i smacznego!

pyszne kotlety z cukinii. W życiu jest kilka zjawisk, na które można patrzeć bez końca. Jednym z nich jest obserwowanie, kiedy ludzie jedzą przygotowane przez ciebie posiłki. Jedz z przyjemnością, skupiony, bez rozpraszania się telefonami komórkowymi. Ale kotlety z cukinii są spożywane w milczeniu, bez mówienia i szybko. Są jak nasiona, jeszcze nie dożyłem jednego, ręka już sięga po drugie. Chcesz taki przepis? Oto on! Kotlety z cukinii przypadną do gustu nie tylko tym, którzy przestrzegają diety, nie lubią ani nie jedzą mięsa. Niskokaloryczne, delikatne, bujne i apetyczne kotlety są pyszne same w sobie i bardzo łatwe do nasycenia. Cukinia jest dość wszechstronnym warzywem, ma prawie neutralny świeży smak i można z niej zrobić wszystko, od pysznego ciasta po wspaniałą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy