skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych i delikatnych kotletów ziemniaczanych z warzywami, których pikantny smak doda sok z cytryny.
Krok 2:

Pokrój jedną główkę cebuli, którą wkładamy do smażenia na patelni, po dodaniu do niej oleju roślinnego do smaku.
Krok 3:

Gotuj na patelni jeden kilogram dwieście gramów ziemniaków z jedną marchewką, po prostu nie dodawaj soli i nie trawij.
Krok 4:

Ugotowane ziemniaki przekręcamy w maszynce do mięsa do dużej miski, naprzemiennie z kawałkami marchwi.
Krok 5:

Dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej do miski z powstałymi puree ziemniaczanym.
Krok 6:

Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski z tłuczonymi ziemniakami.
Krok 7:

Dodaj mieszankę papryki do miski z puree ziemniaczanym do smaku.
Krok 8:

Dobrze usmaż głowę posiekanej cebuli na patelni na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Krok 9:

Rozłóż smażoną cebulę na gorąco z patelni do miski z puree.
Krok 10:

Wymieszaj smażoną cebulę z tłuczonymi ziemniakami widelcem.
Krok 11:

Rozbij jedno jajko kurze, bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce rękami w rękawiczkach i dodaj sok z cytryny do smaku, aby uzyskać pikantność potrawy.
Krok 12:

Z przygotowanych puree ziemniaczanego tworzymy kotlety o dowolnym kształcie.
Krok 13:

Kotlety uformowane z puree ziemniaczanego dobrze obtoczyć w mące.
Krok 14:

Kotlety po panierowaniu układamy na posypanej mąką desce do krojenia.
Krok 15:

Smażyć kotlety na wysokim ogniu na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwrócić z drugiej.
Krok 16:

Gotowe kotlety ziemniaczane układamy na talerzu i podajemy do stołu z ziołami, kwaśną śmietaną, adżiką lub innym sosem według własnych upodobań.
Krok 17:

Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
kotlety ziemniaczane z warzywami! Miękkie i delikatne kotlety ziemniaczane są nie mniej smaczne niż mięso. Doskonale urozmaicają codzienne menu wegetarian, przypadną do gustu dzieciom i miłośnikom łatwych do przygotowania potraw. Przepis nie wykorzystuje mąki, skrobi ani semoliny – tylko warzywa i przyprawy, więc danie jest dietetyczne.
sok z cytryny (to sekretny składnik) dodaje pikantnej nuty do smaku kotletów ziemniaczanych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g


