placki ziemniaczane z warzywami i sokiem z cytryny

doskonale urozmaicają codzienne menu wegetarian! Dość prosty przepis na szybkie w przygotowaniu najdelikatniejsze kotlety ziemniaczane i warzywne, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno wielu się spodoba!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 73 % 19 g
115 kcal
IG: 79 / 0 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych i delikatnych kotletów ziemniaczanych z warzywami, których pikantny smak doda sok z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jedną główkę cebuli, którą wkładamy do smażenia na patelni, po dodaniu do niej oleju roślinnego do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj na patelni jeden kilogram dwieście gramów ziemniaków z jedną marchewką, po prostu nie dodawaj soli i nie trawij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane ziemniaki przekręcamy w maszynce do mięsa do dużej miski, naprzemiennie z kawałkami marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej do miski z powstałymi puree ziemniaczanym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski z tłuczonymi ziemniakami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszankę papryki do miski z puree ziemniaczanym do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze usmaż głowę posiekanej cebuli na patelni na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż smażoną cebulę na gorąco z patelni do miski z puree.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj smażoną cebulę z tłuczonymi ziemniakami widelcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozbij jedno jajko kurze, bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce rękami w rękawiczkach i dodaj sok z cytryny do smaku, aby uzyskać pikantność potrawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z przygotowanych puree ziemniaczanego tworzymy kotlety o dowolnym kształcie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kotlety uformowane z puree ziemniaczanego dobrze obtoczyć w mące.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kotlety po panierowaniu układamy na posypanej mąką desce do krojenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć kotlety na wysokim ogniu na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwrócić z drugiej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe kotlety ziemniaczane układamy na talerzu i podajemy do stołu z ziołami, kwaśną śmietaną, adżiką lub innym sosem według własnych upodobań.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

kotlety ziemniaczane z warzywami! Miękkie i delikatne kotlety ziemniaczane są nie mniej smaczne niż mięso. Doskonale urozmaicają codzienne menu wegetarian, przypadną do gustu dzieciom i miłośnikom łatwych do przygotowania potraw. Przepis nie wykorzystuje mąki, skrobi ani semoliny – tylko warzywa i przyprawy, więc danie jest dietetyczne.
sok z cytryny (to sekretny składnik) dodaje pikantnej nuty do smaku kotletów ziemniaczanych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy